www.varchev.com

Инвеститорите са притеснени от повишаващата се вероятност за глобална рецесия

Рецесионните рискове се загнездват в съзнанието на инвеститорите, а страховете за растежа са на преден план според проучване на Bank of America Merrill Lynch.

Пазарите на корпоративни облигации имаха спад в края на 2018г., когато обемите спаднаха, подтикнати от притесненията около търговската война между САЩ и Китай и забавящия се икономически растеж. Тези притеснения изглежда са се затвърдили ясно в съзнанието на анкетираните клиенти, а в момента глобалната рецесия е най-голямото притеснение за инвеститорите.

За първи път от лятото на 2017г. 30% от участниците в проучването упоменават като конкретно тяхно най-голямо опасение глобална рецесия.

Упадъка на европейски фигури като Италия и Германия, както и притеснителните данни за Китай оказват влияние на инвеститорите през последните месеци. Най-голямата европейска икономика Германия избегна техническа рецесия през 2018г., когато автомобилопроизводството срещна трудности.

Инвеститорите също са притеснени за данните за БВП за четвъртото тримесечие за САЩ, които трябва да излязат скоро, за които се очаква да покажат спад в нивата на растеж от второто тримесечие на 2018г. Збавящата се глобална картина е значим проблем за САЩ, която е все по-уязвима към смущенията в другите икономики.

По-тесните икономически и финансови връзки днес вероятно са повишили риска от чуждестранно разпространение.Според голяма част от респондентите, ключови за разсейване на напрежението в Европа, са нарастващите стимули от страна на Китай. Проблемите с дълга на Китай са добре известни, но подобрение в данните за вноса в страната, в частност немски автомобили, би спомогнало на западащата еврозона.

Графика: Bank of America Merrill Lynch Global Research


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс