www.varchev.com

Инвеститорска стратегия за търговия със Злато

Ще разкрием с вас някои тайни за златото, които използват професионалните трейдъри.

Има корелация между това как се движи златото и сезонните модели на златото.

Има определени периоди в годината, в които златото е силно, а има и такива, в които е по-слабо. Няма ли да е страхотно да знаем от по-рано, кога шанса е по-голям златото да се повиши или понижи?

Този феномен има интересната черта, че се повтаря по едно и също време на годината. Снега обикновено пада през зимата, докато слънцето свети през лятото. На средно, тези тенденции се изпълняват. И точно това означава и сезонност.

Gold Trading Strategy

Цената на златото, според сезонният цикъл, има тенденцията да се повишава през първото тримесечие на годината, както и през последните и месеци. Септември се явява един от най-добрите месеци, ако решите да купувате.

Графиката отдолу поставя тази сезонна зависимост в перспектива:

Gold Trading Strategy

Сезонният цикъл на златото е ключов, защото чрез него се вижда на къде са се насочили умните пари.

Преди да стигнем до самата стратегия за търговия, нека първо разгледаме какви индикатори са ни необходими за да използваме успешно този метод.

Fibonacci Retracements е много популярен технически индикатор, които е базиран на ключови математически номера, открити от Leonardo Fibonacci преди много векове. Тези номера могат да ни предоставят много важни зона на подкрепа и съпротива.

Стъпка 1: Купувайте Златото в месеците, които имат над средната възвращаемост

Първата стъпка е да сме сигурни, че купуваме в месеците, които тенденционно водят до повишение. Според историческият анализ, тези месеци са Януари, Февруари, Август, Септември, Ноември и Декември.

Стъпка 2: Изчакайте Gold да достигне до 61.8% Фибоначи от предходното движение

Не е достатъчно просто да определим сезонните тенденции и да се фокусираме върху само това. Вярваме, че трябва да има поне още 1 елемент, който да включим в трейдинг стратегията си.

Когато ги комбинирате заедно, това ще сигнализира за потенциална зона за покупки

Gold Trading Strategy

В този случай се забелязва, че златото се търгува под 61.8% Фибоначи по време на предходното движение. Но това се е случило през Декември и забелязваме как цените на златото са започнали да се повишават с началото на новата година.

Стъпка 3: Купуваме на подкрепата по пътя нагоре като пробиваме съпротивата

За тази стратегия, предлагаме много проста техника. Ако цената на Златото се търгува по което и да е време в нашия анализ на подкрепата – купуваме.

Обаче, ако пазара започне да се повишава преди да сме купили през Януари, изчакваме пробив на предходната съпротива и тогава купуваме

Gold Trading Strategy

Както може да видите, цените на златото са последвали сезонният цикъл. Това означава, че анализа ни е бил верен.

Следващата важна стъпка тук е да определим къде да поставим нашия Stop Loss.

Стъпка 4: Поставяме Stop Loss под предходното дъно

Ако цената на златото следва тенденцията си, трябва да видим образуване на нов връх, не ново дъно.

Ако златото пробие до ново дъно, това ще сигнализира, че нашата сделка е лоша и за това е хубаво да защитим позицията си.

Поради тази причина, когато търгуваме злато, поставяме защитен Stop Loss под предходното дъно/

Gold Trading Strategy

След като вече знаем къде да поставим стопа, нека поговорим и за take profit.

Стъпка 5: Поставяме Take Profit преди края на Февруари и местим стопа под всяко ново дъно

Ако златото следва сезонната си тенденция през първите месеци, мъдро е да се предположи, че това ще продължи и за напред. Според модела на подражаване на златото, Март е един от най-лошите месеци за суровината, така че е най-добре да ликвидираме позицията и да се радваме на печалбата.

Gold Trading Strategy

Ако сте използвали тази проста трейдинг стратегия за Злато, ще сте предвидили тренда на златото и сте направили добра печалба.

Може да намерите и сигнали за продажба, използвайки абсолютно обратните трейдинг правила. Как стратегията работи за продажби може да се види ясно от следната графика:

Gold Trading Strategy

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс