www.varchev.com

Инвестиционният пионер, Джим Слейтър

Слейтър започва кариерата си като експерт-счетоводител и след това се премества в корпоративни управленски позиции от 1953 до 1963 в три различни производствени фирми във Великобритания, последната от които е във видната Leyland Motor Corporation. През 1964 г. той и Питър Уокър основават инвест иционна компания, наречена Slater Walker Securities. Чрез тази фирма, Слейтър става известен като основен играч в Обединеното кралство при агресивни корпоративни поглъщания, изграждайки Slater Walker в значим индустриален и финансов конгломерат, който през 1969 г., се превърна в инвестиционна банка. Джим Слейтър е кредитиран с изобретяването на съотношението цена-печалба към приходи-растеж (PEG ), и популяризирането на използването му в Америка чрез своята книга “The Zulu Principle” (1992). За съжаление на Слейтър, успешната си кариера в инвестиционното банкиране приключва внезапно с разпадането на Slater Walker Securities по време на рецесията във Великобритания през 1973-74, оставяйки Слейтър в лична несъстоятелност.

Той си проправил път обратно към платежоспособността чрез частно инвестиране и стартира кариерата си като финансов писател. Неговата широко четена инвестиционна секция “The Capitalist” и изключително популярната инвестиционно-консултантска услуга, наречена “Company REFS”, която предоставя “наистина съществена финансова статистика” на всички публично търгувани дружества в Обединеното кралство, позиционира Слейтър като инвестиционен гуру.

Той станал известен като един от най-успешните професионални инвеститори в страната си. Паралелната кариера като преподавател на индивидуални инвеститори и като автор на детски книги процъфтява. През 2007 г. , той остава активен до днес като основен инвеститор в най-различни малки, ориентирани към растеж компании.
Стратегията за подбор на акции, която Слейтър е прилагал, е разработена от секцията, която той пише под псевдонима “Капиталиста” в лондонския Сънди телеграф, и която в последствие формира основата за неговият “Зулу Принцип” на инвестирането. Предпочитания тип инвестиция на Слейтър е малка компания ориентирана към растеж, която е подценена от пазара – така наречения скрит скъпоценен камък. В основата на неговата методология е неговия фокус върху намирането на акции на малки компании ориентирани към растеж, преди те да поемат по големия път.

Основният инструмент, който Слейтър изобретил и популяризирал, за да намира този тип акции, е било пионерското му съотношение цена-печалба към растежа, или PEG. Това уравнение комбинира растежа и инвестирането в стойност. Формулата сравнява съотношението на компанията цена-печалба с нейният очакван, или оценен, темп на растеж на съотношението цена-печалба на акция.

Слейтър осъзнал, че съотношението P/E не означава, че една акция е скъпа, толкова дълго, до колкото растежа на печалбите му не стане висок. Например, ако едно акционерно дружество има сравнително високо P/E от 30, а неговите приходи се очаква да растат с темп от 30%, то би имали PEG от 1, което обикновено се счита за много благоприятни стойности на съотношението. Слейтър е пионер в използването на съотношението PEG, което днес се използва широко в инвестиционния анализ.
“Повечето водещи брокери не могат да отделят време и пари, за да проучват по-малки акции. Следователно по-вероятно е Вие да намерите изгодна сделка в тази относително по-слабо експлоатирана площ на фондовия пазар.”

Отбелязвайки това, което Слейтър смята, че е присъщо за по-голям потенциал за растежа на по-малките компании, той казва “Веднъж аз направих сравнение на една много голяма компания с един слон, като направих коментара, че слоновете не галопират.”


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс