www.varchev.com

Momentum стратегията се превръща във все по-малко печелишва на фондовия пазар

През последните два месеца бихте спечелили повече пари, залагайки на предишните губещи на фондовата борса, отколкото на победителите. Това е точно обратното на очаквания от Уолстрийт известен „импулс ефект“.

Въпреки че това обръщане беше частично причинено от временни фактори, свързани с новия биков пазар, който започна в края на март, той също отразява по-трайните промени на пазара, които биха могли много да намалят напредването на рентабилността на ефекта.

Това би представлявало сериозна промяна в това, което някога е било една от най-печелившите стратегии на Уолстрийт. От 1926 г. портфейл от акции с най-добри резултати за последната година се представя много по-добре от втори портфейл, съдържащ акциите с най-лошо – с марж от 10,6 годишни процентни пункта, сочат данни от Ken Frans, професор от Дартмут.

Този исторически модел обаче е обърнат наобратно от 23 март тази година (дъното на фондовия пазар), като по данни на изследването, портфолиото с нисък импулс оттогава до края на април е дало по-голяма възвръщаемост от портфолио с високи темпове – разлика от 10.7%. И имайте предвид, че тази разлика в постиженията не е годишнам, като предимството на акциите с нисък импулс за този период е над 70%.

Поне отчасти това обръщане трябваше да се очаква, тъй като инерцията обикновено се проваля през първите няколко месеца след дъното на мечия пазар. Когато икономиката започне възстановяването си, най-добре представящите се акции ще бъдат онези компании, които иначе бяха близо до определени залози за фалит.

Последните изследвания сочат, че по-дългосрочната промяна в пазарите може също да играе роля. Това изследване установява едновременно, че инерционният ефект в голяма степен се причинява от поведението на инвеститорите на дребно и че те представляват все по-малък и по-малък дял от общия обем на търговията.

Изследването „Поведение на дребните инвеститори около новини и ефекта на инерцията“, което се разпространява от февруари в академични среди, дава представа за някои факти от инвестиционите решения на спекулантите. Нейни автори Cheng Luo, водещият учен в Farallon Capital Management, Enrichetta Ravina – професор в Северозападния университет в САЩ и Luis Viceira, професор в Harvard Business School. Изследователите стигнаха до своите заключения, след като анализират търговските решения на 2.8 милиона индивидуални сметки на голяма брокерска компания от 2010 г. до 2014 г.

Те откриват, че, като цяло, отделните инвеститори реагират противоположно на изненадите от отчетите за приходите на компаниите. Тоест, те са склонни да продават акции, които са имали положителна изненада и да купуват акции с отрицателна изненада. Поведението им води до импулсивни движения, защото това означава, че акциите подценяват изненадите си за отчетите. Тъй като пазарът в крайна сметка коригира това понижаване, акциите с положителна изненада продължават да печелят, а тези с отрицателни изненади продължават да губят.

Този аспект на човешкото поведение не е нов. Това, което се променя, е намаляващата част от обема на търговията спрямо горепосоченият фактор. Поради това, изследователите казват, ефектът от импулсивните движения намалява.

И точно това виждаме, както е илюстрирано в диаграмата в горната част на тази статия. Тя извежда разликата в усреднената 20-годишна възвръщаемост на акциите с най-висок и най-нисък импулс, зато се забелязва отчетлив низходящ тренд през последните четири десетилетия.

Възвръщаемостта, отразена в тази диаграма, не отчита транзакционните разходи. Тъй като търговците, търгуващи на стратегията на импулса, претърпяват много транзакции, напълно е възможно след транзакционните разходи акциите с голям импулс да не се радват на реално предимство пред акциите с нисък темп през последните 20 години.

Има поне две основни инвестиционни последици от това изследване. Първото е, че може да се наложи да намалите очакванията си за инерционните подходи през следващите години. Второто е, че не трябва автоматично да залагате, че реакцията на пазара на база изненада от отчета за приходите скоро ще бъде обърната.


 Junior Trader Radi Djuma

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW