www.varchev.com

Инерцията, QE и неувереността на ЦБ ще движат пазарите

Доларът спада, а JPY, GBP, EUR са нагоре, след уплашеното изявление на Джанет Йелън, оправдаващо забавянето на предварително обявеното темпо за лихвено затягане с “финансова неопределеност” и “световното (разбирайте най-вече в Китай) икономическо забавяне” и “значителното поскъпване на долара от 2014 насам”. Това влезе в конфликт с предходните изказвания на други членове на ФЕД, които провокираха надежда за повишение на лихвите през април или поне през юни. Това спадане на долара вероятно ще е краткосрочно, но се отразява позитивно на настроенията при фондовата търговия…

От фундаментална гледна точка, GBP очевидно е много подценен, но пасивността на BOE,  и калкулираната от пазара рискова премия, оценяваща рисковете от референдума,  ще продължи да оказва притискащо влияние на GBP.

Commodity Futures Trading Commission (CFTC) докладва, че затворените къси фючърсни позиции  върху американския лек суров петрол WTI снощи е спаднал със 131 617 контракта за периода от февруари-март, което е исторически най-голямото затваряне на къси позиции след дълговата криза през декември 2012. Очаква се моментно инерционен ръст в цената на американския петрол и свиване на спреда между двата стандарта ВRENT и WTI. Но инерцията е нестабилна и всяка негативна новина, отнасяща се до петрола ще предизвика силен спад, защото последното покачване няма силна икономическа основа и е само психологическо.

Този петък ЕЦБ ще стартира увеличеното изкупуване на дълг като част от следващата фаза на неуспешната до момента борба между  Марио Драги и дефлацията в еврозоната. Очаква се доходностите по германските ДЦК да бележат трайна тенденция надолу, като самите облигации естествено ще поскъпват. Доходността по 10-годишните германски ДЦК е важна, защото те се приемат за евро-еквивалент най-близък до условния безрисков актив, ползван за оценяване на инвестиционни проекти, както и при класифициране на реални активи в случаите на  сливане или придобиване. Появява се все по-голяма вероятност доходността по 10-годишните германски ДЦК да стане отрицателна през следващото тримесечие.

Неестествените спрямо икономическата логика ниски лихвени нива създадоха условия  „лошите“  кредити в европейската банкова система да са над EUR 1 трлн, плюс  гореща експозиция в друг изкривен от лихвените политики сектор  –  енергийния. Много експерти прогнозират, че основната вълна от фалити в енергийния сектор ще видим още в следващите седмици, докато компаниите в сферата на недвижимите имоти, медиите и застраховането ще са сред  добре представящите се сектори особено на американските борси. Към момента проблемите се изместват от петролните производители и се концентрират при големите финансови институции.  Банките  ще продължават да са най-зле представящия се сектор.

Данните от САЩ за създадените нови работни места, които ще бъдат оповестени в петък са важни, но това няма да бъде ключов фактор за Фед, както масово се твърди. Много по-важно е какво ще видим при данните за корпоративните печалби в САЩ, защото те очевидно спадат и това засилва опасенията на масата и бариерите пред Фед. Проблемът ще остане, защото е скрит в производителността, която иначе словоохотливите членове на ФЕД, упорито избягват да коментират.

G.Hristov – Head of Fundamental Analyzes


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс