www.varchev.com

Инфлацията и фондовия пазар

Миналата седмица САЩ публикуваха последните си данни за инфлацията, която през последните три месеца се увеличи значително. Инфлацията e основен проблем за американската икономика и за централните регулатори, които изглежда не знаят как точно да подходят към проблема, докато заетостта остава ниска. Как това може да повлияе на фондовия пазар?

Тази година след финансовия стимул, въведен от новото правителство, икономистите прогнозираха високи нива на инфлация поради изпомпването на пари в икономиката. Федералният резерв също коментира това, като препоръчва висока инфлация, но в по-дългосрочен план и следователно няма текуща нужда от промяна на паричната политика, докато безработицата остава висока. Сега, когато инфлацията достигна над 5%, главно поради повишаването на цените на енергията, инвеститорите оценяват каква е пазарната реакция. Не само щатският долар е вероятно да бъде засегнат, но и акциите. Миналата седмица видяхме доста голям ръст на американския фондов пазар след обявяването на 5% инфлация. След съобщението S§P500 нарасна с 0.65% в рамките на два часа, Dow Jones с до 0.72% и Nasdaq с 1.53%.

Когато виждаме високи нива на инфлация, често срещан страничен ефект е обезценяването или намалената покупателна способност в рамките на икономиката. Само това означава, че акциите могат да станат по-трудни за закупуване, особено от физическите лица в страната. Впоследствие това може да увеличи търсенето сред чуждестранните купувачи, тъй като чуждестранната валута може да се възползва от по-конкурентен валутен курс. В допълнение към това, обикновено, когато пазарът вижда високи нива на инфлация, централните банки разглеждат различни възможни методи за контрол на покачването на цените. Един от методите е чрез увеличаване на лихвения процент. Федералният резерв ефективно се опитва да намали предлагането на пари, налични за извършване на покупки. В същото време това прави и други инвестиции, като спестовни сметки и фиксирани депозити, по-привлекателни поради увеличаването на инвестиционната доходност.

Освен това, увеличаването на лихвените проценти може да промени разходите на инвеститорите и инвестиционните навици поради разходите за живот. Индивидуалните инвеститори се влияят чрез увеличение на кредитните им карти, овърдрафти и ипотечни лихвени проценти, особено ако тези заеми имат променлив лихвен процент и не са фиксирани за по-дългосрочен план. Когато лихвеният процент за кредитни карти и ипотеки се увеличава, намалява количеството пари, което потребителите могат да похарчат. В резултат на това някои групи могат да избягват да инвестират или обикновено да харчат допълнителен капитал. Това не само ще повлияе на прякото търсене на фондовия пазар, но и на данните за продажбите и приходите на компаниите.

Важно е да се отбележи, че трябва да се вземат предвид корелациите при анализ на пазара, независимо дали е валутният или фондовия пазар. Трябва да се отбележи, че корелациите не винаги са толкова силни и могат да имат различни ефекти в зависимост от пазара като цяло, например пазарът в момента е свидетел на много висока безработица, блокировки и икономически ограничения, всичко това са аспекти на пазара, които преди не сме имали свидетел. Поради тази причина е важно също така да се оценят общите условия и настроения на фондовия пазар.

+3

 Junior Trader Nikolay Nankov

Коментари:

Leave a Reply

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс