www.varchev.com

История за Brexit: Проследявайки финансовите последици

Политиката около Brexit все още остава цяла енигма за разшифроване, а остават само две седмици до крайния срок, в който Великобритания трябва да напусне Европейския съюз. Междувременно, финансовите пазари оценяват несигурността на най-неочакваните места, включително завишаването на цената за финансиране на застрахователи и банки, по-ниски оценки за акциите и по-високи лихви за т.нар. облигации клас junk. По-долу можем да проследим къде се отразява най-много “заплащането” на цената за Brexit.

По-високи премиуми по кредитирането

Тези, които заемат средства с по-малък кредитен рейтинг са уязвими към неизвестните, които Brexit създава. Високодоходните корпоративни облигации плащат обикновено около 5.6% повече от държавните облигации на Великобритания. За сравнение, в доходността е САЩ е 4.2% и 4.1% за Еврозоната. Инвеститорите най-вече са внимателни спрямо кредитирането на силно задлъжнелите UK фирми: Тази година наблюдаваме рали при кредитните пазари, а спредовете по високодоходните стерлингови облигации са се стеснили до толкова, колкото са високодоходните облигации в евро и щатски долар.

Щатските компаниите не са имунизирани

Американските компании и банки изпитват по-високи цени в заемането на английски облигации. Да вземем Citigroup например: спредът на техните притежавани облигации в паунди (в размер на $788 милиона) с падеж през 2026 г. е 1.5% срещу 1.1% за притежаваните от тях деноминирани в долари облигации в размер на $2 трилиона, които са с падеж през същата година.

Застрахователите усещат последиците

Става все по-скъпо за фирмите като тези в застрахователния сектор да заемат средства в евро от колкото в паунди. Например, спредът на 30 – годишните облигации на Британския емитиент Aviva Plc, издадени през 2013 г, сега са с по-широк спред от тези издадени през 2011 г.

Чуждестранните инвеститори са фактор, оказващ влияние върху по-слабото търсене на Британски активи.

Британските банки заплащат повече

Цената, по която банките заемат средства се покачи през изминалата година, защото много от европейските инвеститори се “разтовариха” от облигации на банките. Brexit премиумите спаднаха през последните седмици, поради намаляващата вероятност за излизане с no – deal Brexit.

По-високите цени за кредитиране може да окажат влияние и на потреблението и на компаниите, довеждайки до повишаване на лихвите за кредитиране, макар че Английските банки значително са намалили зависимостта си от дълговите пазари от края на финансовата криза. Спредовете на Lloyds Banking Group и Societe Generale са изравнени почти до 0.6%,

Ефектът Brexit върху акциите

Абстрахирайте се от ефекта на слабия паунд и UK акциите ще разкрият истинската тежест от Brexit. Изразено в долари, и  следейки начина, по който повече международни инвеститори оперират, FTSE 350 е на тези нива, на които стоеше и през 2016 г., а S&P500 е нагоре с 34%, а Euro Stoxx с 8%.

Инвеститорите плащат сега по-малко за акции от Великобритания от колкото плащаха до преди три години. Сравнено с предвидените отчети на фирмите, акциите паднаха в кулминацията на референдума, но продължиха да се търгуват около дъната си.

Най-големият Brexit барометър

Паунда драстично изгуби от своята стойност след гласуването на Референдума на 23.06.2016. От тогава, валутата започна своето изкачване когато soft Brexit възможността се появи, но и замръкна след като отношенията между ЕС и UK се обтегнаха. Натискът от Парламента да се отхвърли no – deal Brexit – превърна паунда в една от най-добре представящите се валути от G-10 групата през тази година.

Източник: The Wall Street Journal


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс