www.varchev.com

Каква е разликата между IPO и ICO

ICO vs IPO

Рейтинг:

12345
loadingLoading...
icon mailicon facebookTwitter iconGoogle iconicon hyperlink

Първоначалното предлаган не токени ( ICO ) прилича много на познатото ни вече Първоначално предлагане на акции (IPO), но все пак можем да открием няколко важни разлики.

IPO е начин чрез, който компаниите листват част от акциите си на борсовия пазар и по този начин стават публично търгувани и достъпни за малкия инвеститор.

Като цяло пазара винаги се е фокусирал най-много върху IPO-тата на големи технологични компании. По принцип цената на акциите на типично IPO варира от 5-20$. което прави лесно за малкия инвеститор да се включи във всеобщата еуфория. Но колкото повече остаряват IPO-тата, толкова по-трудно става за инвеститорите да генерират печалба. По принцип компаниите не бързат да станат публични и изчакват, когато вече са наложени на пазара за да предоставят част от акциите си за търговия.

По време на IPO-то си през 1997г., Amazon имаше пазарна капитализация от 400 млн. долара. Ако бяхте инвестирали 5000$ в акции на компаниите тогава, сега щяхте да имате 2.4$ млн. Няколко години по-късно, IPO-то на Google стартира с 23 млрд. капитализация. Ако бяхме инвестирали 5000$ тогава, сега щяхме да имаме 110 000$ печалба. Facebook - 104 $ млрд , при инвестиция от 5000$ по време на IPO-то, печалбата ни щеше да е около 22000$.

ICO -то много прилича на традиционното IPO, само че вместо компаниите да предлагат акции, те предлагат токени. Средната възвращаемост на ICO през 2017 е 1320%, което е далеч над тази на IPO.

Разликите между IPO и ICO се свеждат до няколко ключови момента.

Бързина: IPO-тата се планират дълго във времето. Времето, което отнема за подготовка на IPO е средно около 6 месеца. ICO за разлика може да излезе на пазара много по-бързо. Причината за това е децентрализирания пазар, на който се провежда.

Регулации: IPO-тата се контролират от SEC от десетилетия насам. ICO-тата до скоро бяха нерегулируеми. От началото на лятото SEC обявиха, че ще започнат да налагат по-сериозни мерки и регулации към ICO-тата.

Интернационална покупка: Тъй като ICO-тата не покриват регулации на SEC, те не могат да бъдат изпълнявани в САЩ. Това значи, че дори и инвеститора да не може да закупи токените от САЩ, той може да пътува до страна, където регулациите са по-слаби и да направи транзакциите от там. След това може да ги продаде и да прехвърли сумата в банката си в САЩ.

Дялове: Закупуването на акции е много различно от покупка на токени. Акционерите на компаниите получават известия относно важните решения на компанията, имат регулярни конферентни разговори, могат да влияят върху компанията ( ако са достатъчно големи). Докато търговията с ICO е чисто спекулативна. Инвеститорите нямат глас в решенията на компанията, нито получават известия за решенията на компанията ( поне не предварително). Това, което виждаме в момента е, че инвеститорите искат да се качат на "бързия влак" за печалби, които предоставят ICO-тата, преди SEC да го забави и да го превърне в традиционният начин за печалба.

Източник: Finance Magnates

Trader Bozhidar Arabadzhiev

Source: Analysis: ICOs vs. Good Old IPOs – Investor’s Guide


Абонирай се за бюлетина на Варчев Финанс и получавай най-значимото на имейла си


Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПРЕПОРЪЧАЙТЕ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

Бургас


МОЛ "Burgas Plaza",
бул. "Транспортна" 3
Хипермаркет Карфур
0879 447 335

София


ул. "Цар Самуил" 1


(02) 954 5115

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за финансов надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Информацията в този сайт не е насочена към жители на Съединените щати или Белгия и не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.

Предупреждение за риск:

Търговията с деривати и маржин включва висока степен на риск. Не трябва да търгувате Forex и CFD, освен ако не разбирате напълно как работи, какви може да са ползите Ви, какъв е риска, на който сте изложен и какво можете да загубите. Моля, обърнете внимание, че загубите могат да бъдат практически неограничени и че първоначално депозираната сума няма трайно да ограничи риска. Трябва да оцените финансовото си състояние и да се уверите, че търговията с деривати крие съществуващ риск да загубите цялата инвестирана сума. Инвестирайте само суми, които можете да си позволите да загубите.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни