www.varchev.com

Какво да очакваме от срещата на ECB този четвъртък

Основните очаквания са за допълнително олекотяване на монетарната политика. Пазарните участници се настройват за dovish ECB в четвъртък (12.09.2019), и ще очакват rate cut от 20 пункта, въвеждане на нова стимулираща система и пакет от 40 милиарда евро на месец QE програма.

Трейдърите и инвеститорите също ще се съгласят и на по-агресивно намаляване на лихвите, но повече се говори за QE, имайки предвид hawkish отпора, който дават повечето представители на ECB.

Въпреки широките очаквания, прецизното решение, което банката ще вземе остава забулено в несигурност. Най-вече трудно може да се прогнозира именно с колко ще се намалят лихвите, но анализаторите прогнозират основно намаляване на лихвите с 20 базисни пункта на лихвите по депозитите до -0.60%, малко по-голям от този, който в момента оценява пазара. Имайки предвид какъв силен негативен ефект ще окаже това върху банковия сектор, ECB ще трябва да предприемат и нов пакет от стимулиране и облекчения за да балансират банковия сектор.

Така банката ще демонстрира в действие ефекта от прословутата закана на Mario Draghi “whatever it takes” за да се достигне целта на инфлацията. Смята се, че този пакет, в съчетание с намаляване на лихвите значително ще я подсили. По отношение на QE – ще се очаква и тя да бъде имплементирана в рейндж от 30 до 40 милиарда евро до на края на юни 2020.

А какво можем да кажем за EUR/USD?

В момента еврото започва да се движи в рейндж между 1.10151 и 1.10847, като зоната при 23.6 Фибо в момента е и подкрепяща зона. Нашите очаквания ще изходят от традиционния сценарий когато лихвите се намаляват и той е – обезценяване на валутата. Започвайки с мечия сценарий ще очакваме цената да се отблъсне от зоната при 1.10847 след първоначалния импулс, минавайки под 1.10405. Мечките ще са поели изцяло контрола в този случай и ще се опитат да задвижат цената до последното дъно от 03.09.2019 в зоната при 1.09324.

Алтернативно, пазара ще отиграе с импулс надолу корекцията на лихвите с понижение до 1.10151 като последна зона на съпротива в тесния райндж и ще продължи цената нагоре до 1.10847 и 1.11112 като потенциална зона за атака от страна на биковете. Имплементирането на QE програма винаги е водело до поскъпване на валутата, като в случая в съчетание с намаляване на лихвите ще е нестандартен сценарий. В случая пазара ще приеме решението на ECB като смело и дръзко и ще се концентрира върху стимулите. Ще очакваме банковите акции краткосрочно да поемат поражения с настройването към новите лихви и сработването на програмата.

И в двата варианта, събитието ще е много волатилно, с драстично намаляване на ликвидността до самия момент, така че няма как да не настъпи “ефекта на триона”.


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс