www.varchev.com

Какво да очакваме през следващата седмица - 05.02 - 09.02.2018

Varchev Finance Trading Pit

Рейтинг:

12345
Loading...

През новата седмица инвеститорите ще следят с голям интерес дали щатските индекси ще успеят да се възстановят след зверските загуби. В Петък, Dow Jones Industrial Average се срина с цели 666 пункта, след по-добри от очакваните данни за нови работни места в САЩ. Това беше най-лошата седмица за щатските акции за последните 2 години. За първи път от Юни 2016 насам, Dow пада с повече от 500 пункта. В основата на тази разпродажба бяха нивата на лихвите. Данните за NFP увеличиха доходността на 10-годишните облигации до 2.85% - удрайки 4 годишен връх. Това всява паника в инвеститорите, тъй като доходността катери с изключително бързи темпове. Доходността на 30-годишните облигации е на нива, последно виждани през Март месец - когато Dow загуби общо 800 пункта. Но нещата не са толкова зле, колкото изглеждат. Все пак сме в разгара на корпоративния сезон. Положителните отчети на компаниите са основният двигател на индексите тази година. През последните 4 седмици, EPS се е покачил с 4.5% - около 9 пъти повече от средното на месечна база за последните 5 години - благодарение в голяма част на данъчната реформа в страната и силния корпоративен сезон. И докато само забавяне в печалбите на компаниите би обърнало тренда на S&P 500, повече от половината фирми в индекса все още не са публикували отчети. Това дава оптимизъм на инвеститорите, че положителните нагласи на пазара ще доминират през новата седмица.

 

Инвеститорите усещат ефекта на слабия старт на долара тази година. Неговият индекс, който измерва силата му срещу основните валутни конкуренти падна с 3.5% от началото на годината, добавяйки към загубата от 10% през 2017. Само за изминалата седмица, зелената валута се понижи с 1.7%. Какво стои зад тази негативна тенденция? Политиката на централната банка се счита за една от най-големите движещи сили на валутите, така че агресивният тон на Фед и очакванията за три увеличения на лихвения процент през 2018 г. изглежда противоречат на слабото представяне на USD. Но истината може би се крие другаде. ЕЦБ изостава от Фед по отношение на прекратяването на програмата си за количествени облекчения и повишаване на лихвите, но агресивният тон на банката в комбинация със силните икономически данни в блока направиха общата валута по-атрактивна, позволявайки й да се засили срещу долара. Трейдърите останаха предпазливи, докато очакваха повече информация относно търговската политика на администрацията при речта на Donald Trump във Вторник. Те останаха разочаровани. Силите, които в момента понижават долара са по-скоро структурни и политически, отколкото циклични, тъй като щатската администрация се фокусира върху опитите да овладеят външните дисбаланси на държавата. Миналата седмица коментарите на министъра на финансите Steven Mnuchin и президента Donald Trump предизвикаха пазарна волатилност, като Mnuchin каза, че по-слабият долар е добре дошъл за търговията. Тъй като зелената валута беше вече слаба, това доведе до въпроса дали правителството изоставя политиката си за силен долар, която съществува от средата на 90-те години. В края на краищата става ясно, че на валутните анализатори им е трудно да преценят как ще действа администрацията по отношение на слабата местна валута. При преговарянето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия между САЩ, Канада и Мексико например изглежда е постигнат напредък само седмици след като канадските официални представители говореха за по-голяма възможност САЩ да се оттеглят изцяло от търговския пакт. Очакванията са несигурността около долара да се запази през новата седмица. Липсата на важни икономически новини означава, че движенията на пазара на облигации ще определи тренда на зелената валута.

 

През новата седмица, трейдърите ще се фокусират върху решението за нивата на лихвите във Великобритания. И въпреки, че не се очаква промяна в монетарната политика при тази среща, инвеститорите залагат, че Bank of England се подготвят за по-бърз темп на повишение на лихвите, след като през Януари се публикуваха силни данни за растежа на икономиката и заетостта в страната. Графиката за overnight swaps, използвана от BoE при определяне на прогнозите се промени драстично през последния месец, като сега показва очакванията за три пълни увеличения с 25 базисни пункта през следващите три години. Длъжностни лица, които преди това са коментирали собствените си перспективи за курсовете спрямо кривата, ще имат шанс да подкрепят или да оспорят гледната точка на пазара, когато централната банка представи своя доклад за инфлацията на 8 февруари. Перспективата е силна. Според Bloomberg Economics, темпа на развитие на Великобритания е по-бърз през 2018 година и пазара на труда остава непоколебим. Централната Банка на Великобритания се очаква да отговори подобаващо на тези факти и да повиши лихвите през Август. Последните данни за БВП в страната изненадаха икономистите. Икономиката се разрасна с 0.5% през последната четвърт на 2017 година, 0.1% повече, отколкото анализаторите очакваха. Два фактора допринесоха най-много за това. Първо, положителните сентименти над глобалната икономика подкрепиха Великобритания. Второ, потребителите се чувстват по-сигурни, защото на тримесечна база, техните заплати най-накрая спряха да се понижават. И двата фактора ще продължат да подкрепят икономиката през тази година, което означава, че тримесечният растеж е малко по-добър, отколкото анализаторите очакват. Прогнозите за годишен растеж се повишиха до 1.7% от 1.4%. Нещо повече, със всичките проучвания в сектора на заетостта, сочещи към солидно наемане на нови кадри и растеж на търсенето - по-силен от очакваното, нивата на безработица се очакват да възобновят низходящият си тренд през 2018. До края на годината, оставащият незает капацитет в икономиката се очаква напълно да се абсорбира. Това от своя страна ще подкрепи наскорошния растеж на заплатите. На фона на по-бързия икономически растеж и на пазара на труда на върха на пълна заетост, MPC най-вероятно ще се повиши през следващата седмица. Прогнозите са политиците да гласуват в полза на увеличаването на лихвите през Август, макар че не може да се изключи и ход през Май. Промяната в курсовете ще бъде 25 базисни пункта. Следващото повишение се очаква да настъпи през Май 2019, 9 месеца след Август и 18 месеца след обръщането на икономическия цикъл през Ноември 2017.

 

Икономически календар за седмицата 05.02 - 09.02.2018г.

Понеделник
10:55 Германия - PMI в Сферата на Услугите
11:300 Европа - Markit PMI
11:30 Великобритания - PMI в Сферата на Услугите
12:00 Европа - Продажби на Дребно
16:45 САЩ - Markit PMI

Вторник
09:00 Германия - Фабрични Поръчки
15:30 Канада - Търговски Баланс
15:50 САЩ - Реч на Bullard, член на FOMC
17:00 Canada - Ivey PMI
17:00 САЩ - JOLT's Нови Работни Места
23:35 САЩ - API Седмични Петролни Запаси
23:45 Нова Зеландия - Промяна в Заетостта

Сряда
09:00 Германия - Индустриално Производство
10:30 Великобритания - Halifax Ценови Индекс на Жилищата
15:30 Канада - Разрешителни за Строеж
17:30 САЩ - Петролни Запаси

Четвъртък
11:00 Европа - Икономически Бюлетин на ECB
14:00 Великобритания - Инфлационен Доклад на BoE
14:00 Великобритания - Решение на BoE за Нивата на Лихвите в Страната
15:30 САЩ - Първоначални Молби от Безработни
15:30 САЩ - Ценови Индекс на Новите Жилища

Петък
03:30 Китай - CPI
15:30 Канада - Ниво на Безработица


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни