www.varchev.com

Какво да правите, когато пазарът се промени

Трейдърите отделят много време за да развият стратегии за търговия след което избират една или две с които работят. Но ако стратегията спре да работи? Майк Белафиър дава отговор на този проблем.

“Осъзнах, че подобно на бизнесът, търговските системи също са циклични. Има периоди, през които те дават предимство и периоди през които не добавят стойност. Означава ли това, че системата вече не работи? Или текущите пазарни условия не са подходящи за системата? Какво да се прави, когато системата спре да работи?
Също съм чувал израза „Винаги има бичи пазар някъде”, което може да значи по -скоро, че вместо да се променя системата, по-добре да се насоча към друг инструмент. Какво предлагаш?”

Когато развиваме системи или сигнали за търговия, първо започваме с голямата картина и структура. Много трейдъри подценяват това. Наскоро бях в Кънектикът, където посетих водещ хедж фонд. Там един пазарен ветеран подчертаваше важността на пазарната структура за всяка сделка. Например формацията „бичи флаг” се отиграва от тях по един и същ начин, без значение дали пазара е в рейндж, бичи или мечи. В това няма смисъл. Нужно е да се развие система, която взема в предвид голямата картина.

Нека обсъдим т. нар. моментум /momo/ трейдинг. Този тип системи работеха добре през 2007 и 2008 г., поради повишената волатилност. Днес сме в среда с ниска волатилност. В допълнение т.нар. високочестотни търговци /HFTs/ развиха подходящи стратегии. Ако правите точно същото, което е работило добре през 2007 и 2008, ще забележите че вашите резултати се променят от доста положителни до напълно отрицателни. Причината не е, че сте търгували лошо, а в това, че вашата система се нуждае от приспособяване и пренастройка към променената пазарна ситуация. Поради това е необходимо системата да бъде оставена за подходяща пазарна среда.

Означава ли това, че не може да се търгува с momo системите ? Разбира се, че не. Означава, че търговецът трябва да е по-селективен при моментнум търговията, поради новата пазарна структура. Т.е. тази система ще работи, но при по-специфични условия. Ако пазарния сектор е „горещ” или в акцията има реален паричен поток, системата е добра.
В новата пазарна реалност препоръчвам да се разшири търговския хоризонт и търговеца да се убеди, че зад сделката има ясен катализатор.

Varchev Finance


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс