www.varchev.com

Какво знаем от историята на мечите пазари – положителни и отрицателни страни

Ако спадът на финансовите пазари, предизвикан от коронавирус пандемията, наподобява минали периоди, то за инвеститорите има и добри, и лоши новини.

Да започнем с лошите. Според главния стратег на Goldman Sachs Питър Опенхаймер, „предизвиканите от фундаментални събития“ мечи пазари средно водят до спад от 29%.

„Никога досега не сме влизали на мечи пазар заради вирусна епидемия. Но ако вярвате, че все още не сме на дъното и всъщност сме се насочили към такова, е полезно да се погледне към историята на мечите пазари, за да добием представа за тяхната продължителност и интезитет “, каза Опенхаймер в интервю, изпратено от банката към своите клиенти.

Добрата новина обаче е, че мечите пазари, предизвикани от външни фактори, обикновено възвръщат предишните си нива в рамките на 15 месеца.

„Не всички мечи пазари са създадени еднакво“. Goldman Sachs анализира мечите пазари, датиращи от 1835 г., и след това ги класифицира като структурни, циклични или такива повлияни от събития.

Структурните мечи пазари средно наблюдават спад от пика в рамките на 57%, а цикличните отбелязват спад от 31%. Goldman определя структурните мечи пазари като такива, създадени от дисбаланси и финансови балони, много често последвани от ценови шок като дефлация. Цикличните мечи пазари обикновено са функция на икономическия цикъл, белязан от повишаващите се лихвени проценти, предстоящи рецесии или спад в печалбите.

„Съпътстваните събития“ се отнасят до явления като война, спад в цените на петрола или при кризи на развиващите се пазари.

Опенхаймер обаче вижда разлики между настоящата ситуация и други „обусловени от събития“ спадове.

„Всички те са различни, но обикновено това е задвижвано от пазара, така че паричният отговор често е по-ефективен, докато този път не е ясно, че ще бъде. Това отчасти се дължи на факта, че намаляването на лихвите може да не е много ефективно в среда на страх, в която потребителите са принудени или просто са склонни да стоят у дома “, допълва той.


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс