www.varchev.com

Какво купи Уорън Бъфет по време на разпродажбите през първото тримесечие?

По-рано тази година Уорън Бъфет, председател на Berkshire Hathaway, заяви, че коронавирусът няма да има голямо влияние върху неговите инвестиции. Въпреки това той каза, че може да добави още акции ако цените на компаниите паднат.

Управляваният от него фонд – Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.B), също не беше пощаден в срива на фондовия пазар в САЩ. Акциите на компанията паднаха с 19,2%, което беше в съответствие с понижението на S&P 500. Миналата година Уорън Бъфет заяви, че Berkshire може да успее само да постигне леко превъзходство над S&P 500. Въпреки това, 2019 г. беше най-лошата година за Бъфет в последното десетилетие.

С оглед пазарната ситуация и масовите разпродажби, участниците на пазара спекулират какви акции е закупил Уорън Бъфет по време на масовата паника. Засега знаем със сигурност, че Berkshire добави още акции на Delta Airlines. Точна представа за обемите ще можем да придобием следващия месец, когато Berkshire Hathaway подаде 13F отчетите си за първото тримесечие. През Февруари в интервю за CNBC, Бъфет предположи, че може да добави още компании към портфолиото на управлявания от него фонд. Той звучеше положително настроен относно банковите акции като заяви: „Чувствам се много добре относно банките, в които притежаваме акции. Те са много привлекателни в сравнение с повечето други ценни книжа, които наблюдавам. “

През четвъртото тримесечие на 2019 г. Berkshire Hathaway увеличи дялото си в Kroger и Biogen. Компанията също така добави акции на RH, General Motors и Occidental Petroleum. Акциите на Kroger тази година са в зелено, докато Biogen се търгува без особена промяна. Междувременно Бъфет може да е увеличил участието си в тези компании. Обикновено той бавно увеличава дяловете в компаниите, след като закупи първоначалния дял.

RH (NYSE: RH), в която Бъфет влезе едва през третото тримесечие на 2019 г., е загубила почти 60% спрямо тази година, като е много вероятно “магьосникът от Омаха” да е увеличил притежаваните от неговия фонд акции в тази компания през тази година. Акциите на GM също рязко паднаха през първото тримесечие, което със сигурност го е накарало отново да наблюдава компанията за увеличение на дяловете си.

И докато Уорън Бъфет звучеше положително относно банките, според отчетите той е продал банкови акции през четвъртото тримесечие, като според думите му, той се опитва да ограничи притежанията си в банки под 10%. В края на четвъртото тримесечие Berkshire притежава 8,5% дял в САЩ Bancorp и 8,6% дял в Bank of New York Mellon. Междувременно Berkshire държи по-малко от 2,0% от J. P. Morgan Chase. С оглед огромния спад в цените на акциите на J.P. Morgan (около 40%) е много вероятно Бъфет да е увеличил дяла си.


 Junior Trader Radi Djuma


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс