www.varchev.com

Какво може да направи Draghi, ако икономическото забавяне в еврозоната се задълбочи

Забавянето на икономиката в еврозоната поражда спекулации за това какви средства може да използва Марио Драги, ако Европейската централна банка реши, че растежът и инфлацията са изложени на риск.

Продължаването на разочароващите данни може да принуди президента на ЕЦБ и колегите му да понижат икономическите прогнози на институцията на заседанието си на 13 декември. Те биха могли също така да опишат рисковете за растежа, които се накланят надолу, вместо “широко балансираната” фраза, която са използвали повече от година. Ако се стигне до влошаване на икономическата картина, ето някои методи, до които ЕЦБ биха използвали:

Разширяване на покупките на активи

ЕЦБ понастоящем очаква да прекрати програмата си за закупуване на облигации в размер на 2,6 трлн. Евро в края на декември. Но това е само ако входящите данни потвърждават, че ценовата стабилност е в очите. Удължаването на покупките изглежда малко вероятно, но не може да бъде изключено.

Промяна в лихвената политика

ЕЦБ може вместо това да преоцени насоките си за лихвените проценти, за да изтласка данните за икономиката, когато инвеститорите предвиждат първото увеличение, което се очаква в края на 2019 г. Това е мнението на Tuuli Koivu, старши анализатор в Nordea Bank AB. Икономистът от Barclays Fabio Foi казва, че сигнализирането за по-късно вдигане на лихвите може да бъде по-лесно, тъй като “летвата за повторно въвеждане на количествено облекчаване е много висока”.

Някои политици вече започнаха публични обсъждания за това, как биха могли да определят пътя на лихвите през следващата година, за да успокоят пазарните нерви.

Дългосрочни заеми

ЕЦБ раздаде повече от трилион евро евтини четиригодишни заеми за банките от 2014 г. до 2017 г. и някои от тези кредити може да се нуждаят от рефинансиране от следващата година. За да се предотвратят евентуални проблеми покрай този ход, политиците биха могли да изберат да предложат нов кръг от средства, дори и в по-малък мащаб.

Основните бенефициенти от раздаването на заеми

Банките вече са в контакт с ЕЦБ по тази възможност. Инструментът ще позволи на ЕЦБ да се насочи към затягане на финансовите условия там, където то наистина има значение.

Помощ за реинвестиране

ЕЦБ може да обмисли възможността да репликират политиката на ФЕД, което се изрази в това да направя някои структурни промени за да си набележат активи с по-голям период и така положат началото на политика на вдигане на лихвите. Друга възможност би могла да бъде от ЕЦБ да продължат да реинвестират средства за повече от две години.

Кризисен режим

Драги настоява, че досегашния последствия от спора за италианския бюджет с Европейския съюз, който е стимулирал доходността на облигациите, са ограничени. Ако обаче ситуацията се влоши, Драги споменава, че ще направи всичко възможно за да спаси еврото.

Това означава окончателни парични транзакции, неограничени покупки на държавен дълг на дадена страна, свързани с програма за структурни реформи. Италианското правителство обаче ще трябва да го поиска – нещо, което популистката администрация не изглежда склонна да обмисля.

Орязване на лихвите

Доста драматична мярка. Доста трябва да се влошат нещата за да може ЕЦБ да предприемат този краен ход. Това ще остави и Банката с по-малко амуниции при следващия рунд на влошаване. PIMCO вече изриха своето очакване ЕЦБ да поемат към вдигане на лихвите от нулеви нива, преди да са ограничени от забавянето в САЩ.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс