www.varchev.com

Какво може да очакваме от ФЕД днес за лихвите

Днес в 20:00 часа е Решение на FOMC относно лихвените нива. Малко след това в 20:30 е Изявление на председателя на FED – Джанет Йелън

Пазарите не очакват ФЕД да повишат лихвите  днес. Инвеститорите ще търсят сигнали, че докато инфлацията и пазарът на труда в страната продължават да укрепват, слабостта на икономиката в чужбина няма да попречи на вдигането на лихвите сравнително скоро.

На предишното заседание на ФЕД несигурността около последиците от по-бавния растеж на Китай и Европа накара представителите на американската централна банка да дадат да се разбере, че институцията няма да действа, докато не бъде в състояние да направи по-добра преценка за перспективите.

През декември Фед повиши водещата си лихва за първи път от почти десетилетие и изглежда беше готова да го направи още четири пъти тази година.

Очакванията са, че централната банка ще даде сигнал, че се отказва от първоначално обявеното темпо на повишение на лихвите и може би ще има две-три повишения тази година.

Фокусът ще бъде изявлението на Джанет Йелън в 21:00 часа в сряда.

27 от общо 44 анкетирани от Bloomberg икономисти смятат, че ФЕД ще подобри прогнозата си до „почти балансирана“, което по всяка вероятност ще насочи вниманието на инвеститорите към заседанието през юни. 16% от участниците в проучването, проведено между 4 и 8 март, са на мнение, че Фед ще спомене стабилните макроикономически данни и „балансираното“ състояние на рисковете и по този начин ще постави на масата възможността за повишение на лихвите още през април.

От предишното заседание на Фед досега инфлацията в САЩ проявява признаци на стабилизиране, а безработицата е на равнище 4,9 на сто през февруари, което е близо до пълна заетост според представители на централната банка.

Решението на Европейската централна банка миналата седмица да смекчи допълнително политиката си може да подсили убеждението, че се вземат мерки в подкрепа на растежа в Европа.

Това може да означава още едно вдигане на основната лихва в САЩ до средата на годината и, в зависимост от икономическите данни, след това още няколко.

Вчера данните от САЩ не бяха добри, което повишава вероятността ФЕД да остави лихвите непроменени

Очакванията за оставяне на лихвите непроменени се търгуват и на пазара на акции, където борсовите индекси регистрират ръст последните 2 седмици. Ако тонът на ФЕД е по сериозен и подчертае силата на икономиката, макар и да остави лихвите непроменени ще доведе до корекция на фондовите пазари.

Ако ФЕД повиши лихвите, това ще предизвика силен ръст на USD и понижение на индексите.

Оставянето на лихвите непроменени вече се акумулира, така не може да очакваме силен ръст на пазара, а вероятно нов възходящ импулс и прибиране на печалби след това.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс