www.varchev.com

Какво може да се обърка в плана на FED за изчакване

Ето и главоблъсканицата: Ако пазарите наистина са направили правилна преценка, че Федералния резерв преминава в режим на пауза, тогава едно от три неща трябва да е истина, като нито едно от тях съответно да е добро за инвеститорите. Ако пазарът греши за Федералните, задава се политика на затягане, а ралито от януари ще се заклейми като основано на фалшиви очаквания.

Първи сценарии: Трендът е вечен

Първия сценарии е съответно и най-добрия и потенциално най-лошият вариант. Ако икономиката се забави до един стабилен тренд, Федералния резерв може да държи монетарната си политика на пауза безкрайно. Несравнимите ефекти обаче от високите лихви през 2018 г., като например проблемите в Турция заради силния долар, колапсът на свързаните с волатилност структурирани инструменти или забавянето в ипотечния пазар на САЩ и пазара на автомобили, не бива да се повтарят отново.

Въпреки това, ако икономиката се забави до това ниво, инвеститорите най-вероятно ще се объркат това забавяне с края на настоящия икономически цикъл и да се паникьосат.

Щатската икономика е нараснала с 3.4% на годишна база през третата четвърт на 2018 г. Политиката на ФЕД дава предпоставка за икономическа прожекция от растеж между 1.7% и 2.2% без инфлацията да се ускорява, с ниво на основен лихвен процент между 2.5% и 3.5% при икономика работеща с пълен капацитет. Икономиката трябва още да се забави за да се избегнат допълнителни покачвания на лихвите, допускайки, че все още има зависимост между инфлацията и икономическата активност. Падане под 2% реален икономически растеж би трябвало да е добре за инвеститорите.

Втори сценарии: ФЕД са допуснали грешка в политиката

Поддържането на ниските лихви може да се окаже, че е една голяма грешка, която може да подсили инфлацията. Когато инвеститорите са притеснени за икономиката, добрите икономически данни подсилват и облигациите и акциите. Но когато инвеститорите са притеснени за една прегряваща икономика и инфлация, по-силните облигации водят до по-ниски акции и обратното.

Инвеститорите може и да пренебрегнат за момента покачването на цените на стоките. Исторически, покачване на инфлацията до 4% е трябвало за да бъде наранен пазара на акции, а ние в момента все още се намираме под това ниво. Инвеститорите обаче няма да са толкова милостиви ако от ФЕД са направили грешка. Ако от ФЕД останат на пауза и продължаваме да получаваме доказателства за увеличаване на инфлацията, високите облигации ще нанесат поражения върху акциите, както се случи през февруари месец 2018 г.

Когато пазарите разберат, че от ФЕД само са наложили пауза върху покачването на лихвите до втората половина на 2019 г., 10 – годишните държавни облигации ще скочат много бързо над 3%. Пазара на акции ще реагира по обратния начин.

Трети сценарии: Цялостен провал на модела на ФЕД

Последният вариант е ако връзката между инфлация и безработица, или т.нар. крива на Филипс, да се е прекъснала повече отколкото от ФЕД предполагат. Безработицата през ноември месец е достигнала най-ниското си ниво от 1969 г., докато растежа на заплатите се е ускорил без кой знае какъв ефект върху цените на стоките. Ако тази зависимост вече не съществува, икономистите ще трябва да измислят нов модел, който да обясни настоящото поведение на икономиката.

Ще бъде похвално всъщност ако се окаже, че високите заплати примамват хората да се връщат в реалната икономика. Това ще демонстира по-голям свободен икономически капацитет от първоначалния, така че икономиката да продължи да расте без да засилва инфлацията, което ще помогне на акциите, а облигациите ще се задържат стабилизирани.

Въпреки това, липсата на силна теоретическа обосновка ще направи монетарната политика по-малко предвидима, което ще доведе до понижение в цените на акциите и повишаване на цените на облигациите за да се компенсира несигурността.

Когато започнат да се “конкурират” икономически растеж и несигурност получаваме висока волатилност.

Източник: The Wall Street Journal


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс