www.varchev.com

Какво представляват количествените облекчения на ЕЦБ и къде можем да търсим печалба при спирането им

ECB QE

Рейтинг:

12345
Loading...

Количествените облечения провеждани от ЕЦБ имат положителен ефект върху слаба икономика. По своята същност количествените облекчения означават изкупуване на държавни облигации и „наливане“ на пари в икономиката. Разликата от просто „купуване на държавни облигации“ от страна на централната банка и „количествени облекчения“ е следната: При купуване на държавни ценни книжа ( облигации) при падежа на облигацията държавата ( в този случай кредитополучателя ) дължи лихва на кредитора ( в този случай ЕЦБ ). Проблема възниква, че държавата няма как да плати тази лихва ( ако става въпрос не може да върне и целия си първоначалния си кредит), освен ако не набере капитал по друг начин: частни инвеститори ( фондове ) или не одържави предприятия . При количествените облекчения е избегнат момента на „връщане на парите“. След падежа на облигацията, капитала се реинвестира незабавно и това поддържа обръщението на пари в проблемната икономика.  Възникналите проблеми пред ЕЦБ са следните: За да „кредитират“ държава, от банката буквално печатат пари, които биват наливани в икономиката , купуват облигации, държавата получава нужния капитал и централната банка ги разпределя към търговските банки, които от своя страна кредитират населението. Така двигателят на икономиката се задвижва . Но ако това „печатане“ продължи прекалено дълго, пазара ще се наводни от пари.. повече "стока" ( в случая пари) по-ниско търсене..което в крайна сметка ще доведе до спад в цената на валутата.

По презумция понижението на валутата  е положително до някаква степен за проблемните държави. Например: Спад на EUR значи, че цените на стоки в съюза ( които са внесени чрез чужда валута) ще се се увеличат = националните производители ще търпят загуби на национално равнище , когато евтините внесени стоки, дъмпинговат техните цени . Докато повишение на EUR означава, че търсенето на европейски стоки ще намалее. Например: Ако един американски гражданин преди е можем да закупи BWM за 50 000 евро, сега трябва да плати 75 000. Това в повечето случаи ще насочи купувача към по евтина марка кола ( например главният конкурент на BMW - японския Lexus) . В момента ЕЦБ се опитва плавно да намали количествените облекчения ( което всъщност е добър план ), ако всички държави бяха със стабилността на икономики като Франция. Но за държави като Испания, Италия и Гърция.. намалението на QE ще бъде в значителен ущърб. Обръщението на пари в държавите ще намалее, банките ще спрат да дават кредити ( защото буквално нямат пари ), икономиките на държавите ще започнат да буксуват, инвестициите ще намалеят.. кой иска да инвестира в държава която е на път да фалира ? Никой! Най-добрия вариант на М.Драги в момента е да не намаля QE, но да увеличи лихвения процент. Така удара върху икономиките няма да бъде значителен.

Потенциала за печалба ще бъде главно в проблемните страни. Въпреки, че лихвения процент е увеличен, капитало-оборота там ще се задържи на високо ниво. Стимулирането на кредитодаването в развитите страни ( което ще стане с увеличението на лихвеният процент) ще накара инвеститорите да инвестират в страни където има значителен потенциал за печалба ( не толкова добре развита инфраструктура, центрове за международни транспорти по вода и въздух). Все пак в Германия са най-големите и най- busy летища ( същото се отнася и за Франция). Но Корабоплаването е най-развито в страни като Италия, Испания и Гърция ( които всъщност изпитват най-големите затруднения в момента). Инвестирането в компании, локализирани в тези държави най-вероятно ще доведе до значителни печалби. Развитието на туризма също ще процъфти в тези държави. Повече инвестиции означава ускорение на строене на хотели, подобряване на инфраструктурата и т.н, което означава нови поръчки на строителните компании и компаниите по поддръжка на пътищата.

Най-голяма загуба ще имат страните в Европа, които не са в еврозоната, но са тясно свързани с тях. България, Румъния. С увеличаването на лихвеният процент и силно EUR, субсидиите за тези държави ще намалеят. Инвеститорите няма да искат да инвестират в държави, които са до толкова недоразвити, че дори не са в еврозоната. Защо да инвестират в Румъния, когато могат да инвестират в Гърция? В Гърция инфраструктурата е значително по-добра, компаниите имат излаз на море, в близост до Турция ( В Истамбул е едно от най-големите летища в Европа) .

ЕЦБ не са купували български държавни облигации, което значи, че спирането на QE няма да се отрази с такава голяма сила върху българския капиталов пазар. При увеличение на лихвеният процент е възможно да видим пренасочване от капиталовия пазар към депозити, но смятам, че то няма да бъде с голям магнитут и няма да се отрази сериозно. По-голямо отражение ще има върху строителството и инфраструктурата. По-високи лихвени проценти означава, че хората няма да искат да теглят кредити за да купуват жилища. Очаквам първоначално понижение в темпа на купуване на жилища, което ще доведе до понижение на цените на жилища и спад в цената на акциите на строителните компании.

Trader Bozhidar Arabadzhiev


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

Бургас


МОЛ "Burgas Plaza",
бул. "Транспортна" 3
Хипермаркет Карфур
0879 447 335

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


0700 17 600

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за финансов надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни