www.varchev.com

Какво представлява обратно изкупуване на акции и как влияе на инвестициите?

Тъй като Конгресът в САЩ обмисля предоставянето на помощ на някои публично търгувани компании, критиците искат на тези корпорации да им бъде забранено да извършват обратно изкупуване на акции отново.

И така, какво точно представлява изкупуването на акции и защо е цялата суматоха?

Когато корпорация изкупи обратно своите акции, намалява броя на акциите, в обръщение.

„Компанията или ги купува на свободния пазар, или директно прави оферта на акционерите“, обясни сертифицираният финансов плановик Дъглас Бонепарт, президент на Bone Fide Wealth в Ню Йорк.

Резултатът е, че обратното изкупуване може да повиши цената на акция, тъй като някои общи показатели, използвани за оценка на цената на акциите, са концентрирани в по-малко акции, което прави акциите да изглеждат по-привлекателни.

„Компанията има същите печалби, но по-малко акции в обращение“, каза Бонепарт.

Обратното изкупуване на акции е често срещана практика през последните няколко години, като компаниите се стремят да върнат стойност на акционерите по начини, различни от изплащане на дивиденти.

Критиците обаче твърдят, че не само синтетично изтласква цената на акция по-високо, но и този ход е от полза за корпоративните мениджъри, чието състояние често е обвързано със собствеността на акции в тяхната компания.

Американските авиокомпании, чиито приходи се променят в разгара на пандемията на коронавируса, търсят поне 50 милиарда долара федерална помощ, за да им помогнат да преодолеят прекъсванията в бизнеса. Някои законодатели искат каквато и да е помощта, предоставена на корпоративна Америка, да забранява на тези компании бъдещо изкупуване на акции.

1+


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс