www.varchev.com

Какво ще влияе на пазара: срещата на ФЕД или избора на нов председател от Тръмп?

Какво може да очакваме от финансовите пазари в следващите дни и седмици до голяма степен зависи от това кой ще бъде номериран за поста президент на ФЕД от Тръмп. Американският президент Доналд Тръмп обяви, че възнамерява до 1 ноември да обяви кой ще ръководи в бъдеще Федералния резерв. До тази дата има още едно ключово събитие, което ще оказва влияние на пазара и това е решението на ФЕД в сряда относно лихвите в САЩ. Имаме две много важни и ключови решения, които ще се вземат утре и в сряда, какво да очакваме:

През тази седмица самата парична политика ще играе вторична роля. Никой не очаква повишаване на лихвите. Председателят на Фед Джанет Йелън ще остави вратата отворена за последващо повишаване през декември до между 1,25 до 1,5 на сто. Повечето експерти предполагат, че следващата стъпка ще бъде през декември, това ще е третото увеличение с четвърт процентен пункт през текущата година. Добрите данни за растежа на американската икономика от петък също подкрепят по-нататъшното затягане на паричната политика. Американската икономика нарасна с 3 на сто през третото тримесечие.

Програмата за намаляване на общия баланс на Фед току-що започна, в тази насока също не могат да се очакват нови решения. Ето защо още по-вълнуващ става въпросът за това кой ще ръководи Федералния резерв след края на мандата на Йелън в началото на февруари? Спекулациите продължават няколко седмици. Но тъй като вероятно Тръмп ще остане потаен до последната минута, всъщност това са само предположения.

Съвсем наскоро президентът очевидно е помолил републиканските сенатори да гласуват с вдигане на ръка за онзи, когото смятат за най-добър кандидат. Джон Тейлър е получил най-много гласове. В надпреварата все още са Джером Пауъл, а не е изключен и втори мандат за Йелън.

Републиканците в Сената и Камарата на представителите се застъпват преди всичко за по-строга парична политика и за по-силно обвързване на Федералния резерв към определените правила. Ето защо не е изненадващо, че много от тях се изказват в подкрепа на Тейлър. С правилото „Тейлър“ той измисли една насока, която би трябвало да направи паричната политика по-лесна за изчисление.

Почти всички останали политици не държат на обвързаност с уравнението, при което може да бъде оценена само важна променлива, т.нар. неутрален лихвен процент. Самият Тейлър вече призна, че паричната политика не може да бъде извеждана директно от уравнението му. Ако се наложи да председателства Фед, той вероятно ще се изправи пред задачата да обясни защо не спазва собственото си правило.

Тейлър се смята за поддръжник на строгата парична политика. Тъй като Тръмп често говори за ниски лихвени проценти, изборът му може да падне обаче върху Пауъл или Йелън. Пауъл е вече управител на Фед и вероятно ще продължи предпазливия курс на Йелън. Той се смята за републиканец, но очевидно няма силна подкрепа сред републиканците в американския парламент.

Ясно е едно – ако Йелън остане начело на Фед или поста поеме Пауъл, няма да се очакват сериозни пазарни реакции и по-нисък долар, а изборът на Тейлър може да предизвика известно безпокойство и по-силен долар, защото той е за повишаване на лихвата по-бързо.

Стефан Ангелов – Head of Stocks Trading


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс