www.varchev.com

Предпазливост на фондовите пазари, рискове на хоризонта

Пазарите на акции в САЩ продължават с чопито си движение, което показва, че инвеститорите нямат ясни очаквания за  посока при акциите.

Влияние върху пазарите в следващите дни и седмици ще оказват финансовите отчети на компаниите и геополитическото напрежение около Сирия и Северна Корея.

Финансовите отчети са основен фактор определящ посоката на пазара за седмици наред. Това ще бъде първото тримесечие на Donald Trump, откакто бе назначен като Президент на САЩ.

Много е вероятно консолидацията на пазара да се задържи до четвъртък, когато се очакват финансовите отчети на големи инвестиционни банки. Именно те може да раздвижат пазара във финансовия сектор. От тези отчети ще се направят анализи за цялостната картина в сектора и какво може да очакваме за приходите и печалбите на другите банки.

От друга страна финансовите отчети могат да бъдат  искрата, която ще подпали пазарите, тъй като инвеститорите са станали по-предпазливи на фона на признаците, че много от политиките за насърчаване на растежа, обещани от новия президент може да се забавят.

J.P.Morgan Chase & Co., Citigroup Inc. и Wells Fargo ще бъдат сред първите, които ще отчетат тримесечни резултати в четвъртък. Финансовият сектор ще бъде под светлината на прожекторите, тъй като смяната на Федералния резерв за по-строг режим на паричната политика и първото тримесечие на резултати ще бъдат критичен тест за това дали банковите акции имат положителен потенциал.

Според Jeffrey Saut, главен инвестиционен стратег в Raymond James, S&P 500 се търгува на нива между 2,335 и 2,400 през последните два месеца главно, защото пазара е „объркан“, и няма ясна индикация за това ли ще се покачва или ще се понижи. „Най-добрата стратегия е да не правите нищо“, добави той.

Голямо влияние върху пазара ще оказва и политиките, които може да прокара Тръмп и най-вече какви са очакванията на пазара за това, какво може и какво не,  да направи Тръмп.

Ian Winer смята, че ако данъчната реформа се осъществи, пазарите ще тръгнат нагоре. От друга страна, ако данъчната реформа се провали, ще има доста голямо основание за продажба на акции, като се вземе в предвид и неуспеха за замяна на Obamacare.

Wall Street започват да се отнасят към Доналд Тръмп като “Президентски хаос”. Ако търсите печеливша инвестиционна стратегия в епохата на Тръмп, тя е следната: винаги очаквайте неочакваното.

Ракетни удари срещу Сирия, напрежение с Русия, размяна на реплики със Северна Корея, безпорядък в Белия дом, политическа война в Конгреса: избухването на криза стана ежедневна рутина.

Инвеститорите очакват данъчната реформа, но засега нищо не се случва от това, което Тръмп обеща. Това може да започне да оказва негативно влияние на пазара на акции.

Пазарът все още е податлив на добри новини, като пропуска лошите. При такава ситуация дори и отчетите да са малко по-лоши, вероятно консолидацията ще се запази. Ако данните са добри вероятно ще видим леко повишение, но за нови върхове е трудно да се мисли.

Пазарите досега търгуваха очаквания за политиката на Тръмп, а именно понижаване на корпоративните данъци и повишаване на разходите за инфраструктура и отбрана. Този така наречен Тръмп трейдинг приключва и все повече анализи показват, че пазара е прекупен и е възможна корекция. Много е вероятно вече да сме видели края на силното възходящо движение.

Глобалните акции се търгуват на съотношение цена-печалба от 21, доста над дългосрочното средно от 17. Въпреки това, оценките на фондовия пазар не изглеждат чак толкова високи в сравнение с облигациите, където доходността е все още много ниска, сравнена с историческите стандарти. Вероятността да видим повишена волатилност и корекция е голяма, но не и голям спад в акциите, като само 3 от 18 „Bear Market Scorecard” индикатора светят в червено.

Това което притеснява инвеститорите е: разширяването на конфликта в Сирия и Северна Корея. Изпращането на ударната група на Американския флот около корейския полуостров ще държи напрежението голямо и няма да позволи силен ръст на индексите. Тези действия ще изискват и повече разходи, което може да не позволи на Тръмп да прокара политиката си на данъчни облекчения, което може да започне да се търгува ако конфликта се задълбочи.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс