www.varchev.com

Как високите залози на Deutsche Bank се объркаха

Преди 17 години почина Едисън Мичъл, шеф на базираната в Лондон инвестиционна банка на Deutsche Bank. Това, което беше лична трагедия за семейството, приятелите и колегите на Мичъл, също ще отбележи момент на катастрофа за банката, която той е преобразувал.

Мичъл беше блестящ търговец и мениджър на вдъхновение, който в продължение на пет години помогна за прекрояването на сънлив германски кредитор в динамо на Уол Стрийт. Като човек, който би заложил на нещо от голф до злато, той въплъти идеята на Deutsche за големи залози на световните пазари. В света на руската рулетка на инвестиционно банкиране “Дойче” беше най-големият дилър от всички. И за дълго време, това носеше печалби.

Но през последните няколко години, въпреки че се очертава като очевиден победител от финансовата криза през 2008 г., най-голямата банка в Германия е изглежда заключена в низходящ тренд. Миналата есен алармата на фондовия пазар за финансите на банката беше толкова тежка, че инвеститорите и дори държавните служители обсъдиха напускане на потъващият кораб.

Пътуването на Deutsche Bank – от група с ниски печалби, фокусирани върху немски клиенти и притежавани от германски акционери, до олицетворение на глобалния капитализъм в опустошителните дни преди финансовата криза – е екстремна версия на път, последван от много банки по света. Съдбата му ще проведе уроци за заемодателите, правителствата и регулаторните органи, тъй като банковата индустрия продължава своята следкризисна еволюция.

През 1995 г. Дойче бе доказан кредитор, ръководен от Хилмар Копър. Големите имената на Wall Street като JPMorgan, Goldman Sachs и Merrill Lynch се разширяваха агресивно, благодарение на процъфтяващите пазари, бързия растеж на финансовите деривати и появата на електронната търговия. Една вълна от дерегулации ги доведе и в Европа.

Йозеф Акерман, бивш банкер на Credit Suisse, ръководеше инвестиционната банка на Deutsche, преди да стане ръководител на цялата група през 2002 г. и да я води през следващото десетилетие. Той се гордее с постиженията си: “Възползвахме се от възможностите за растеж и в рамките на няколко години построихме трета глобална инвестиционна банка”.

Йозеф Акерман, бивш банкер на Credit Suisse, ръководеше инвестиционната банка на Deutsche, преди да стане ръководител на цялата група през 2002 г. и да я води през следващото десетилетие. Той се гордее с постиженията си: “Възползвахме се от възможностите за растеж и в рамките на няколко години построихме топ 3 инвестиционна банка”.

Финансовата криза, която се състоя през втората половина на 2007 г. и ускори през 2008 г., не остави никаква глобална банка недокосната. Това беше несъмнено болезнен период за “Дойче”, като през 2008 г. загубата от данъци бе в размер на 5,7 млрд. Евро. Но в сравнение с някои съперници германският кредитор успя да се размине леко с кризата.

Ръководството на Акерман помогна, както и прозорливостта на търговеца Грег Липман, който толкова успешно заложи срещу ипотечните заеми. Други мениджъри продадоха рискови експозиции на конкуренти и купиха застраховка срещу неизпълнение. И спасяването на американското правителство от AIG, един от тези застрахователни компании, струваше на Deutsche 4 млрд. Долара.

Но, преценка и късмет може да ви отведе само досега. Това, което озадачи мнозина, които се възхищаваха от работата на банката през 2008 г., беше колко зле бяха изминали последните няколко години. Тъй като връстници са успели, късмета на Дойче се критикува. Акциите й са се понижили наполовина през последните пет години, точно както тези на някои конкуренти на САЩ се удвоиха.

Ерик Бен-Артиз, амбициозен млад математик, който се премести в банката от “Голдман Сакс” през 2010 г., има идея защо. “Когато се присъединих към Дойче”, спомня си той, “мислех, че се присъединявам към победител, подкрепен от германска идея за дисциплинирана организация.” Това впечатление не издържа. “В рамките на месеци бях разочарован”, казва той. Той завърши като информатор, който информира регулаторите за начина, по който Deutsche оценява рисковете за огромно портфолио от деривативни ценни книжа – 130 млрд. Долара от т.нар. Супер-старши суапове с ливъридж.

“Те правеха някои интересни академични неща по отношение на моделирането на риска”, спомня си Бен-Артзи. – Но това беше като фасада. Методологията, която всъщност се изпълняваше, излезе от чисто въздушно пространство. “През 2015 г. аферата приземи” Дойче “с глоба от 55 млн. Долара за фалшиви счетоводни отчети.

Това, което е разкрил през десетки интервюта с настоящи и бивши служители, инвеститори и конкуренти на “Дойче банк”, е, че разкритията на Бен Артзи отразяват по-широка истина за дълбоко вкоренени проблеми в системите и корпоративната култура на банката: проблеми, които могат да бъдат проследени обратно към агресивното начало на експанзията на Deutsche за инвестиционно банкиране, първо под Едсън Мичъл и след това през епохата на Акерман и неговия наследник Аншу Джайн.

В колежа в Maine, Mitchell имаше кратка баскетболна кариера. След като навлезе в банковата сфера, той имплементира това, което бе научил по време на баскетболните тренировки, а именно: да бъде високо конкурентен. Започнал в Merrill Lynch и развил се като банкер там, през 1995г. Deutsche Bank успели да го привлекат при тях за да може да управлява един от новите им офиси в Лондон със сравнително неопитен персонал. По това време Deutsche Bank е била полу-класна банка оперираща в облигационният бизнес.

През 1998 Mitchell поставил искането пред банката така: Ако не се развиете отвъд океана, в САЩ, ние ще напуснем.” Само няколко месеца по-късно Deutsche успяла да привлече няколко банкери и отдел мениджъри в офисите си в САЩ.

Много, които са работили с Mitchell се изказват ласкаво за него. “Той имаше страхотна амбиция и технически умения. Талантлив и агресивен.” Когато Mitchell напуснал банката, 50 от неговите колеги го последвали. ” Той бе наистина с духа на див западняк. Трябваше да го контролираме. Ако той беше станал CEO на Deutsche, финансовата криза щеше да се отрази изключително силно върху нас.”

Въпреки, че бе в банката само 5 години, Mitchell остави голям отпечатък там. Инвестициите на Deutsche станата много по-агресивни, Англо-американски начин на търговия, гладни за големи бонуси банкери.

Най-голямото оръжие на банката преди 2008 г. – и най-голямата й слабост след кризата – беше несравнимото използване на “ливъридж”. Малко други банки използваха толкова много заеми, за разлика от собствения капитал, за да подкрепят растежа си. Заемите обикновено са евтини до 15 години благодарение на централните банкери. Но това беше изключително евтино за “Дойче банк”, която можеше да заеме пари за малко повече от немското правителство.

Тази подструктура бавно се разпадаше. “Дойче беше като пясъчен замък, изцяло построен от ливъридж”, казва съперник. Разходите по заеми са спадали след понижаване на кредитния рейтинг. Под натиска на регулаторите от 2008 г. насам банката е трябвало да събере 33 млрд. Евро свеж капитал, повече от който и да е не национализиран съперник.

Когато Lehman Brothers и други се сринаха през 2008 г., Deutsche продължи да се бори. Но нейните системи изскърцаха. “Имаше толкова много сегменти, които се разпадаха. Чувствахме се изложени на риск като фирма “, казва един търговец, който се присъедини след пика на кризата. “Когато се открият проблеми”, добавя той, “подходът е” колко ще ни глобят? “” Ако сумата не е астрономическа, управлението на банката изглеждаше готово да поеме риска.

През април 2015 г. банката получи наказание от 2,5 млрд. Долара като част от секторното разследване за манипулиране на лихвения механизъм “Libor”. Други банки бяха глобени, но Deutsche получи допълнително наказание за това, че не е в сътрудничество.

Вътрешно лице твърди, че типичният подход на Deutsche към регулаторните разследвания е да се позове на права като банкова тайна и защита на данните, за да се избегне предаването на документи. Често защитата се проваляше и Deutsche трябваше да разкрие информацията така или иначе, но беше възприета като обструктивна от следователите.

Джон Криан е третият не-германски инвестиционен банкер подред, който поема кормилото на “Дойче”. Но той е толкова различен от предшествениците си, колкото можете да си представите. Той е обикновен, културен (със страст към класическата музика) и развълнуван (говори разумно за компютърния код на Deutsche.

Миналата година Deutsche взе безпрецедентното решение да се съберат спрени всички бонуси поради лоши резултати. “Вероятно това беше едно от най-трудните решения, които взехме”, казва един член на борда.

Cryan започна да променя субстанцията на Deutsche, както и стила си. Намаляването на разходите се превърна в един от най-големите приоритети, отразявайки работата му в UBS, когато като финансов директор до 2011 г. ръководеше почти 40% намаление на общите разходи. В своя връх банката използва 6,300 рискови модела и 108 търговски системи.

Становището на инвеститорите относно “Дойче банк” вече е доста слабо. При понижаване на кредитния рейтинг през септември Fitch прогнозира спад на нетните печалби под тежестта на продължаващото преструктуриране.

Запитан да дефинира същността на амбицията на банката, Cryan казва след пауза: “Ако имаме основна ДНК, това са плащанията и обезпеченото кредитиране” – две от най-хубавите части на банковото дело. Това е доста неподходящ причина в сравнение с “най-голямата къща с фиксиран доход в света”, която бе отличена преди повече от десетилетие.

Може да е реалистично. Един главен изпълнителен директор на инвестиционната банка от разцвета на заемодателя казва със съжаление: “Дойче банк дойде от посредствеността и се върна към посредствеността”. Както много световни банки, тя научи, че успехът на годините на бум е основан на несигурно финансиране и злоупотреби , Но “Дойче” смята, че е по-трудно от останалите да се погрижат за устойчив модел за бъдещето.

Някои, включително Криан, настояват за търпение. Банката има план до 2020 г. да съживи печалбите и да генерира възвръщаемост на материален капитал от 10%, в сравнение с 4% сега. Флотация на отдела за управление на активи, планирана за началото на 2018 г., е следващата голяма стъпка. Ingo Speich, портфейлен мениджър на Union, акционер на Дойче, признава, че “какво се е случило преди две десетилетия, не можете да оправите две години”. Въпреки това, той предложи, освен ако Криан не покаже напредък през следващите няколко месеца, “натискът ще се насочи към управлението”.

Източник: Financial Times


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс