www.varchev.com

Как да го направя? – Следвайте едно просто правило

Ограничаването на загубите прави проблемите ви доста незначителни. Когато търгувате винаги търсете по-голяма възвръщаемост спрямо поетия риск. Това е ценен съвет който може да бъде открит в почти всяка трейдинг книга. Това се нарича „съотношение риск/печалба“. Ако рискувате да загубите толкова пипсове, колкото и очаквате да спечелите, то тогава вашето съотношение е 1:1. Ако таргета ви е 80 пипса а stop-loss 40, тогава съотношението е 2:1. Ако следвате това просто правило, може да сте прави само в половината от случаите и въпреки това ще имате положителни резултати, защото печалбите ви са два пъти по-големи от губещите ви сделки.

Какво съотношение трябва да търся? – Всичко зависи от стила ви на търговия, но винаги трябва да изпозлвате минимум 1:1. Това ви позволява, ако сте прави в половината от сделките които сключвате, поне да не реализирате загуби по сметката си. За сделките с по-голяма вероятност за печалба, очаквано ще търсите съотношение 1:1 или 2:1, а при по-рисковите сделки съотношението ще се увеличава към 3:1 и дори 4:1. Запомнете, че колкото по-голямо съотношение изпозлвате, толкова по-рядо ще е необходимо да познавате посоката на пазара.

 

Придържайте се към плана си. Винаги използвайте стоп и лимит

След като вече имате план за търговия, в който използвате правилно съотношение риск/печалба, следващото предизвикателство е да се придържате стриктно към плана си. Типично е за хората да искат да задържат загубите си надявайки се цената да обърне и да прибират печалбите твърде рано притеснени да не загубят текущата печалба, но това не е печеливш трейдинг. Трябва да премахнете емоциите от търговията, като най-добрият начин за това е да поставяте стоп и лимит на вашита сделки още от самото начало. Това ще ви позволи да използвате правилно съотношението риск/печалба и да се придържате към него. Веднъж поставени, не местете повече зададените поръчки.

Управлението на риска по този начин е част от това което много трейдъри наричат „Money Management”. Много от най-успелите форекс трейдъри са прави в по-малко от половината от времето, но докато те имат правилния MM, те режат загубите къси и оставят печалбите им да се разиват и това ги прави печеливши в цялостната им търговия.

Game Plan: Каква стратегия да изпозлвам?

Търгувайте форекс със стоп и лимит и съотношение минимум 1:1

Всеки път когато направите сделка, се уверете,че използвате stop-loss ордер. Винаги се уверявайте, че таргета ви е поне толкова далече колкото и потенциалната загуба, като винаги може да увеличите вашия таргет в положителна посока 2:1 и по-високо. Тогава ще може да правите пари като познавате посоката на пазара по-рядко

Далечината на която поставяте вашите стопове и лимити зависи от условията на пазара /волатилност,валутна двойка, както и къде се намират подкрепите и съпротивите/.

 


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс