www.varchev.com

Как да определим правилният обем на позициите

Определяне на обема на позициите

Ползите от определянето на обема на позициите са, че помагат за по-добро контролиране на трейдинга и определяне на стойността на портфолиото. Ето как най-добре да определяме обема на позициите.

Избирането на правилен метод за определяне на обема на позициите влияе на успеха ти като форекс трейдър точно колкото и определянето на посоката на позицията. Като резултат от това опитните трейдъри силно препоръчват използването на този метод в трейдинг плана ви, което ще ви помогне да лимитирате риска при търговия. Тази стратегия ви помага да не приемете твърде голям риск и да изгубите много повече, отколкото можете да си позволите.

Стратегията за определяне на обема на сделката е ключов елемент към мъни мениджмънта на акаунта. Успешните трейдъри знаят точно колко процента от акаунта ще бъде поставен на риск при всяка една сделка. Те също се опитват да минимизират риска, за да избегнат прекомерни загуби. Въпреки това увеличаването на обема на сделките при повишаване на акаунта има смисъл само ако в процентно изражение риска остане същия. В допълнение понижение на обемите при волатилни пазари също ще понижи риска за акаунта. Обратното – търгуване с по-големи обеми на слабоволатилен пазар може да ви донесе по-големи печалби.

Някои от популярните стратегии за определяне на обема ще представим в днешната статия.

Фиксирани обеми на лотовете – Тези трейдъри, които опростяват максимално стратегията си използват винаги един и същи обем за търговия, без значение от броя позиции, които са отворили, като така лимитират общия риск на акаунта. Тази стратегия дава възможност да се ограничи риска, ако нещата не тръгнат на добре. А ако портфолиото се повиши и понижи лесно може да се направи същото и с лотовете.

Фиксирани с общия риск на акаунта позиции – Тази стратегия е по комплексна и се използва с алгоритъм, който определя риска при дадена позиция спрямо портфолиото и се използва за трейдинг на само определен процент от акаунта. Използвайки тази стратегия трейдърите с голям акаунт ще поемат все по-голям риск с всяка следваща сделка, а за тези с по-малък акаунт рискът може да се запази същия. Това гарантира на трейдъра, че няма да има една позиция, която да фалира целия акаунт.

Повишаващи се обеми на базата на риск/печалба – Стриктно следване на плана гарантира на трейдърите успешна търговия, като предварително се знаят и възможните печалба и загуба от всяка една позиция. Това дава възможност на трейдъра да прецени колко риск може да си позволи и каква печалба да очаква.

Обема на позициите и хазарта – Форекс търговията често е оприличавана на хазарта, отколкото на инвестирането. В резултат на това е много изненадващо, че трейдърите са започнали да се обучават от сезонните спекулатори. Като пример – можете да повишите обемите ако насоро сте спечелили няколко поредни пъти или да понижите обемите при няколко поредни загуби.

Пазете се от използването на твърде голям левъридж. Благодарение на естеството на форекс търговията е възможно левъриджа да се увеличи до 1:500. Това означава, че при 1000$ в акаунта може да отворите еквивалентна позиция за 500 000$. Но ако се възползвате от това и откриете твърде голяма за акаунта ви сделка – това може да доведе до бърза и болезнена загуба. Разбира се използването на голям обем с близки стопове може да лимитира риска достатъчно, за да си позволите такава търговия.

Въпреки това опитните трейдъри предпочитат по-ниския левъридж и възможността да контролират стопа на позицията и да определят риска на всяка една позиция или на портфолиото като цяло. Това значително намалява шанса за активирането на стоповете на техните позиции, особено при волатилен пазар.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс