www.varchev.com

Как да определяме размера на позициите си

Размера на сделките, които да правим е едно от най-важните неща за позициониране на пазара. Има много начини да определим с какъв точно размер да сключим сделка и тук ще ви покажем уникален начин как да го правите използвайки волатилноста.

Първо нека се съгласим, че търгуването на 100 акции или 1 фючърсен контракт не е толкова добро решение, колкото вариращи позиции спрямо волатилноста. Ако не сте съгласни, първият ми пример ще ви покаже, защо това е проблем. До тогава ще смятам, че ще използваме волатилната стратегия.

Когато пазарите са спокойно, позициите са по-големи а когато са волатилни, позициите са по-малки.  Ключът тук е колко големи и колко малки?

Принципът между правилния размер на сделките се нарича вoлатилен паритет. Това ще рече, да изравняваме волатилноста на всяка сделка, което изравнява и риска. Има и други начини за изравняване на риска, но волатилния паритет е най–простия и ви дава 100% решение.

Изравнявайки риска, вие давате шанс на всяка сделка еднакъв шанс за резултат.

Ако се концентрирате на няколко пазара и търгувате по-големи позции, разчитате на това те да са добри. Ако знаехте това, щяхте да правите само такива сделки и да избягвате другите.

Волатилноста е като вулкан – тиха за дълги периоди и избухваща внезапно след това.

За да можем да се възползваме максимално от тази стратегия, трябва да знаем коя волатилност е по-добра историческата или косвената.

Историческата се образува от актуалните цени, докато косвената от ценообразуването на опциите. Графиката сравнява дългосрочната историческата и косвената волатилност (в дясно) и тази от 2008г (от ляво). Според нея и двата метода дават почти еднакви сигнали, но ако се вгледаме в графиката от 2008г. ще видим разликата. Историческата волатилност продължава да се покачва, докато косвената се е успокоила.

2

Аз смятам, че косвената е по-точна понеже показва какво са готови инвеститорите да платят, отколкото да се концентрира на исторически цени от миналото.

Ако използваме една акция или един контракт за всяка сделка, пазарите с по-висока волатилност и по-високи цени ще надминат пазарите с по-ниска волатилност.

Ако търгуваме ресурси, суровия петрол винаги ще има по-големи печалби или загуби  от колкото EUR/USD например.

За да тестваме ще прилождим 120 периодна пълзяща средна, така ще можем да следим промените в цената поради различните причини.

Можем да изчислим размера на позицията по няколко начина. Да приемем, че можем да инвестираме $10 000.

100 акции за всяка сделка. Това ни позволява да отваряме позиции по-големи от $10 000, когато цената над SPY e над 100.

Да се позиционираме спрямо цената – разделяме инвестицията от $10 000 на текущата цена на акцията, Това ще ни позволи експозицията винаги да е $10 000.

Използвайки CBOE Volatility Index  (VIX), косвената волатилност от 70% ще бъде интерпретирана, като 30% размер на позицията, когато волатилнсота се покачва, размера на позицията се смалява.

При стойност на VIX 100% размера на позицията става 0.


 Head of Trading Dimitar Kalapov

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW