www.varchev.com

Ето как да откриваме заформящи се трендове

Въпреки популярното схващане, трейдърите не могат действително да прогнозират тенденциите на пазара, тук ще покажем как един търговец може да използва исторически модели, най-малкото за да направи предположение.

Едно общо погрешно схващане при валутната търговия е, че търговците са в състояние да предсказват трендовете. С други думи, те използват технически анализ, за да се определи кога пазара ще се движи в определена посока. За съжаление, нищо не може да бъде далеч от истината – търговците се опитват да предвидят тенденциите, като поглеждат към модели, които са довели до пазарни движения в миналото, но те всъщност не могат да предскажат какво ще се случи със сигурност.
Няма такова нещо като гарантирана печалба

В действителност, това е напълно оправдано. Ако търговците биха могли да прогнозират движенията на пазара точно, тогава те ще правят огромни суми пари с всяка търговска сделка – което очевидно не е така. Но това, което те могат да направят е да използват сигнали и индикатори, за да се определи дали е вероятно пазара да се придвижи в определена посока на базата на резултатите от минали периоди. Въпреки това, няма гаранция, че това ще се случи, така че успешната търговия се свежда до увеличаване на печалбите, когато сделките са успешни, и свеждане до минимум на риска от загуби, когато сделките са несполучливи.
Един пример за очакване на тренд

Помислете за една валутна двойка, като EUR/USD. Ако цената на валутната двойка започва да се покачва в сравнение с историческото представяне, има реална възможност, но няма сигурност, че това може да бъде началото на една възходяща тенденция.
Един добър начин за измерване на това е да погледнем към експоненциалната пълзяща средна (EMA) на по-дълъг и по-къс интервал от време – например, на 10 дни и 20 дни. 20-дневната ЕМА показва дългосрочното представяне на валутната двойка, докато 10-дневната ЕМА показва скорошната активност. Ако 10-дневната ЕМА се издига над 20-дневната ЕМА, тогава един възходящ тренд може да набира инерция. По същия начин, ако 10-дневната ЕМА спадне под 20-дневната ЕМА, тогава може да се развива низходяща тенденция. И в двата случая, това може да се използва като сигнал за навлизане на пазара – заемане на дълга позиция в първия случай и къса позиция във втория.
Лимитиране на риска

Тъй като трейдърите не могат да прогнозират пазара – те могат само да предвидят вероятна посока – управлението на риска придобива изключителна важност. Например, в случая по-горе, поставяне на стоп при 20-дневната ЕМА ще ограничи загубите, ако тенденцията не се развие или се обърне бързо. Също така, важно е да се заключват печалбите след като цените са преминали нивата на вход – използването на плаващия стоп, който следва движението на цените, е един добър начин за постигане на тази цел.

Избягвайте емоциите
Една от причините, поради които инвеститорите изпадат в беда, когато се опитват да предвидят трендовете е, че те стават емоционално свързани към търговията си, след като позицията е отворена. Гоненето на загуби с надеждата за обрат, е идеален пример за това – понижаването на стоповете, след като сте отворили вашата позиция е отличен начин за загуба на пари. Поради това е важно да изложите вашата пълна търговска стратегия, преди да навлезете на пазара, и след това да се придържате към стратегията си, без значение какво се случва.

Varchev Finance


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс