www.varchev.com

Как да открием дъното в условия на пазарна нестабилност?

Колко ниско още може да паднат акциите, за да достигнат нива, където инвеститорите да се почувстват достатъчно уверени за покупки? Това е въпросът, който тормози всички участници.

Едно след друго, нивата, които бяха потенциални за отскок нагоре, бяха пробити от началото на октомври месец. Дори и на моменти да опитват, инвеститорите просто не могат да решат дали акциите в момента са достатъчно евтини. Има много фактори, които да пречат за изясняването на този въпрос: търговската война между САЩ и Китай, лихвите и страховете от рецесия. В един момент, икономиката ще се забави. Ще имаме по-високи лихви когато се случи това, а това ще нарани правилните оценки за пазара.

И така, къде е дъното? По-надолу са изложени няколко гледни точки, които засягат въпроса по различни критерии като пазарни оценки, корпоративните печалби, монетарната политика и икономически фундамент. Някои показват, че пазара до дъното имаме дълъг път да извървим, а други, че акциите “пищят” за покупки.

Случаят от 2016

Тръгвайки по най-простата мярка, съотношението P/E по време на дъното от последното разпродаване, края на може да настъпи скоро. В началото на 2016 г., притесненията покрай свиването на печалбите и по-слабият растеж извън САЩ, отпрати S&P500 с 10% надолу а пазарната оценка беше с 6% по-ниско. Тогава, доста акции бяха на много евтини и привлекателни нива и бяха набързо  накупени, което предизвика рали на пазарите от 15% в следващите четири месеца.

Моделът на FED

Размерът на доходността на облигациите е проблем за инвеститорите и трейдърите на акции при настоящото разпродаване. Не само, че по-високите лихви вдигат разхода за поддържането на бизнес дейността на компаниите, но и превръщат акциите в не толкова атрактивен актив.

Нека да видим 2015 г. Годината, в която ФЕД започнаха своя цикъл на вдигане на лихвите и образувалия се страх тогава от тази политика, отнесе акциите в зона на корекция. Доходността на S&P500 е била с 3.9 пункта над доходността на 10 – годишните дцк. Сега този спред е 2.7 пункта.

По-широката разлика означава, че акциите са по-евтини спрямо облигациите и ако отново имаме такава голяма разлика, това ще предположи спад при S&P500 със 17 %.

Растежът на икономиката

Пазарът на акции не се отнася изцяло само за икономиката. Но напоследък е доста трудно да се избяга от чувството, че инвеститорите, с цялата си мъдрост, гледат с чувство на негативизъм за икономическия растеж. Прекалено негативен даже, според Goldman Sachs.

Възвращаемостта на S&P500 за последните 12 месеца е станала негативна за първи път от 2016 г. насам. Нещо, което исторически съответства със стойността 50 на Institute for Supply Management’s Manufacturing Index или с други думи – момент на стагнация. В контраст на това обаче, същия индекс миналия месец отчете стойност от 59.3, което е знак за здравословна експанзия.

PEG съотношението

Използвайки модел на оценяване, който инкорпорира цените и растежа на печалбите излиза, че акциите всъщност се търсят рядко. Това е т.нар. PEG съотношение, при което ако вярвате на прогнозите на анализаторите са печалбите за следващата година, стойността му е 1, което означава, че пазарното P/E и растежа на печалбите е един и същ. PEG е по-ниско в момента от 1990-та насам, освен през кризата с държавния дълг на САЩ през 2011 г. и финансовата криза през 2008 г.

Със сигурност обаче бихте се съгласили, че скорошното “клане” на пазарите е доказателство, че инвеститорите не вярват на прогнозите за следващата година. Според мнозина обаче, този скептицизъм вече е оценен.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс