www.varchev.com

Как да предвидим следващия мечи пазар в 6 графики

Рейтинг:

12345
Loading...

Всеки пазар оставя своите следи и по тях можем да разберем дали всяко дълго бичи рали наближава своя край.

Девет години, осем месеца, две седмици и два дена - толкова вече продължава настоящия бичи пазар и инвеститорите вече започват да се чудят дали мечките вече не се появяват на хоризонта.

S&P500 е нагоре с 291% от както започна бичия пазар през 2009 г. Цените на акциите неспирно се покачваха, задвижени от растежа на печалбите и добрите отчети. Също така инвеститорите клоняха към заплащането на по-големи премиуми за тези печалби, което се наблюдава в price-earnings ratio.

Макар и да няма нито един индикатор, който да предвижда пазарните обрати, анализатори и инвеститори могат да си помогнат с шест неща, които да наблюдават в опита си да предвидят следващия мечи пазар, който обикновено се характеризира с 20% спад от предходния пик.

Може би вече сме тръгнали по този път. S&P500 е надолу с 9.76% от своя all - time - high, стигнат на 20 септември 2018 г.

1.Спредовете на облигациите с висока доходност

Какво означава това

Това е мярка за какво по-рисковите компании плащат за да заемат дълг срещу това, което правителството плаща. Тези спредове в историята обикновено дават ранни сигнали за предстоящи икономически сътресения и то по-ранно отколкото други инструменти. Когато спредовете се стесняват означава, че инвеститорите очакват и най-слабите компании да се справят добре. Когато се разширяват обаче, тези компании имат по-труден достъп до заеми, което намалява печалбите и е сигнал към инвеститорите, че може би предстоят дори и закривания на такива компании.

Какво да гледаме

Постоянен тренд нагоре в доходността по облигациите и тесни спредове бяха съпътстващи в последните два бичи пазара и предхождаха пиковете им. Това беше сигнал за инвеститорите, които започнах да се притесняват дали рисковите компании ще успяват с плащането на дълговете си.

"Това ми подсказва дали компаниите са подложени на най-голям стрес имат налични кеш пари да плащат дълговете си. Ако нямат, за мен, това е сигнал, че ще последват проблеми за тях, а дълговите пазари подсказват първи". - Alicia Levine, главен пазарен стратег в BNY Mellon Investment Management

2Промяната в доходността по държавните ценни книжа

Какво означава това

Кривата по доходността на ДЦК е най-следения индикатор за състоянието на пазара на акции, измервайки каква лихва се заплаща върху дълга по различните падежи. Когато икономиката е силна, доходността по дългосрочните държавни ценни книжа обикновено е по-висока от краткосрочния дълг, което рефлектира върху доверието в дългосрочната икономическа перспектива. Когато нивата на доходност се обърнат и краткосрочните надминат дългосрочните, това е знак, че инвеститорите са притеснени, че инфлацията и растежа ще са по-ниски. Висока лихва по краткосрочния дълг също оказва негативно влияние върху бизнеса и покупателната сила на потребителите, което забавя икономиката и подлага под напрежение корпоративните печалби.

Какво да гледаме

Инвеститорите често изпреварват рецесиите и мечите пазари. Този индикатор не беше променил посоката си до преди мечия пазар през 1987 г., но се е обърнал преди мечките да завземат пазара през 1980 г., 2000 г. и 2007 г. Инвеститорите все още спорят обаче дали промяната в доходността наистина може да сигнализира за мечи пазар или лихвените показатели са просто изкривени от години на глобална монетарна политика, която е поддържала доходността по дългосрочния дълг ниска.

"Това е изключително полезен инструмент, с който може да се прогнозира пика в пазарите на акции". - Jeffrey Keintop, инвестиционен стратег в Charles Schwab

3. Активност на компаниите в отношение поглъщания и сливания

Какво означава това за пазарите

Активността на целия обхват на сливания и поглъщания между компаниите, измерен в стойността на щатски долари.

Какво да наблюдаваме

Когато имаме висока активност в сделките между компаниите, имаме сигнал, че предстои края на бичия пазар. Скок в сливанията сигнализира, че настроението при компаниите е станало изключително оптимистично - или, че компаниите виждат това като единствения ход за растеж при забавяне в икономиката. Сливанията и поглъщанията стигат своя пик през 2000 г. и 2007 г., малко след като и пазарите на акции достигат своя пик в състояние на поемане на изключителен риск. По-скорошните пикове в тази активност са били фалшиви сигнали, макар че резкия скок през 2015 г., беше последван от корекция при акциите, която не се превърна в мечи пазар.

"Ентусиазма за сделки и поддържане на висока корпоративна активност рефлектира върху по-широкия икономически оптимизъм и съвпада с бумовете в пазарите на акции и икономическата експанзия. Въпреки това, историята показва, че тези M&A вълни са късен, цикличен индикатор. Тяхното намаляване обикновено предвещава краят на един бизнес цикъл". - Abi Oladimeji, главен инвестиционен стратег в Thomas Miller Investment

4. Седмичните молби за помощи

Значението им

Това е броя на хора за седмицата, които са попълнили молба за обезщетение при безработица. Пазарните участници гледат на тези цифри като главен и водещ индикатор за Щатския пазар на труда, здравословното състояние на икономиката и съответно възможността на компаниите да генерират печалби.

Какво да гледаме

Когато безработицата се покачва, потребителите харчат по-малко пари, което смалява печалбите на компаниите. Анализаторите предлагат да се наблюдава увеличението на тези молби след всеки период на стабилност. Ако това се случи в момент на слабост, показана от месечния отчет за пазара на труда в САЩ, това е доста силен знак, че предстоят проблеми в икономиката.

"Молбите за помощи очевидно са водещ индикатор сигнализиращ престояща рецесия. Започва да свети в червено, когато започнат да нарастват на четири - седмична база, обикновено след период на намаляване и след това постепенно да се увеличават. Това е знак, че се задават проблеми в пазара на труда". - Bob Baur - главен икономически анализатор в Principal Financial Group

5. Инвеститорското доверие

Неговото значение

Т.нар. AAII анкета е барометър за американските инвеститори в сектора на търговията за тяхното настроение, в която правят лична прогноза за посоката на S&P500 през следващите шест месеца.

Какво да наблюдаваме

Тук търсим есктремни върхове на инвеститорски бичи настроения. Когато инвеститорите станат прекалено оптимистично настроени, обикновено те започват да харчат прекалено много и да опират до спестяванията си. Този "амортисьор" става все по-малък, който да предпазва пазарите, което позволява в моменти на разпродаване да имаме по-голяма инерция. Този индикатор е сработил много добре преди Dot - com балона когато се пука и е имал своята екстремна точка преди разпродажбите през 2011 г. и 2018 г.

"Когато имаме силно доверие в участниците, започват да злоупотребяват с парите си. Създават излишък, от който мечките могат да си "похапнат". - Jim Paulsen, главен инвестиционен стратег в Leuthold Group

6. Какво си мисли пазара

Какво?

Приемете го така: Пазара "предусеща" какво си мислят пазарните участници и може да предположи задаването на мечи пазар. Измерването се извършва от изтичането на опции с шест - месечен падеж, които имат вероятност за 20% или повече спад в S&P500. 20%, защото това предполага, че в тази територия сме вече в мечи пазар. Икономистите от Федералния Резерв в Миниаполис имат индикатори, полезни в това да филтрират пазарните очаквания към бъдещите цени, но реално повече измерват какво инвеститорите мислят в момента, от колкото да е точен предвиждащ индикатор.

Какво да следим тук

Това е относително нов индикатор. На графиката имаме шип по време на миналата финансова криза и наблюдаваме други пикове при епизодични пазарни сътресения като  например страховете от hard landing на китайската икономика през 2016 г.

Източник: The Wall Street Journal


 Trader Martin Nikolov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни