www.varchev.com

Как да прогнозираме акциите на златодобивните компании за периода 2018г. -2019г.

Рейтинг:

12345
loadingLoading...
icon mailicon facebookTwitter iconGoogle iconicon hyperlink

Отдавна прилагаме исторически анализ за сектора на благородните метали. Това е нещо, което работи, тъй като историята може да помогне да се дефинират и в контекста на текущите тенденции и съответно да се отбележат добри възможности. През март тази година отбелязахме една такава възможност, че залтодобивните компании може да последват пътят на възстановяване на жилищния сектор, който отбеляза дъно през 2009г.

Дефинираме мечи пазар, когато имаме спад от поне 80% за грубо 3 до 4 години,на снимката сме отбелязали данните за сравнение, като някои мечи серии са от 2 години, въпреки това те следват основното движение. Наблюдаваме силно първоначално отскачане (rebound) което трае от 6 до 12 месеца, след което имаме корекция и консолидация, която е с продължителност от 18 месеца до 2 години и последващ нов импулс.

Следва да разгледаме три сектора които съвпадат със залтодобивният сектор. Жилищния сектор е най-добрият аналог- със загуба от 81% по време на мечият пазар, с времетраене близо 4 години, след което има възстановяване от 137% преди да коригира с 42% за период от 18 месеца. През следващите 18 месеца (периода на дъно 2011г до 2013г.), пазара на жилища се повиши със 117%

S&P 500  по време на голямата депресия също е добър пример, тогава пазара загуби 86%  за 3 години,след което отскочи със 117% последвано от корекция от 34% за година и осем месеца и възход от 132% за следващите 2 години.

За финал ще вземем за един интересен пример от  Тайланд чрез индексът Bangok SET Index, който загуби 87% в  период от 4 годишен мечи цикъл, като тук имаме съвпадение на време и стойност със мечия пазар при златодобивнитят сектор, като имаме отскачане от 142% след което спад от 54% за следващата година и четири месеца. Ситуацията около спада през 2000г. не се промени още година, но чакането си заслужаваше защото пазара се покачи с 200% през следващите две години.

"Златните акции" следваха възстановяването на тези пазари но има няколко разлики, като например корекциите в жилищния сектор и S&P 500 бяха по леки докато корекцията в Тайланд  бе по-тежка и там пазара отне 54% за 16 месеца. Към настоящият момент златодобивните компании (според VanEck Vectors Gold Miners (NYSE:GDX) са в 16-ти месец на корекция и са надолу грубо с 30%-35% , като очакваме корекцията и консолидацията да продължи и през 2018г.

Няма гаранция за бъдещ опит за пробив при скъпоценните метали , но компаниите следват специфичните  исторически възстановявания след мега- мечите периоди, което предполага ,че може да очакваме възход някъде през 2018г., като се съобразяваме с времето за корекция и периодите между две дъна, добавяйки отслабването на акциите от залтодобивният сектор може да очакваме следващото дъно да бъде през Q2 или Q3 на 2018г. Това не означава задължително да видим абсолютно ниски цени, а по скоро би изглеждало като отправна точка от, която би последвал импулс. През това време трейдърите и инвеститорите трябва да открият най-добрите компании намиращи се в препродадена зона с добра стойност и катализатори,които биха привлекли купувачи.

Bloomberg Pro Terminal

Trader: Велизар Митов


Абонирай се за бюлетина на Варчев Финанс и получавай най-значимото на имейла си


Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПРЕПОРЪЧАЙТЕ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

Бургас


МОЛ "Burgas Plaza",
бул. "Транспортна" 3
Хипермаркет Карфур
0879 447 335

София


ул. "Цар Самуил" 1


(02) 954 5115

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за финансов надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Информацията в този сайт не е насочена към жители на Съединените щати или Белгия и не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.

Предупреждение за риск:

Търговията с деривати и маржин включва висока степен на риск. Не трябва да търгувате Forex и CFD, освен ако не разбирате напълно как работи, какви може да са ползите Ви, какъв е риска, на който сте изложен и какво можете да загубите. Моля, обърнете внимание, че загубите могат да бъдат практически неограничени и че първоначално депозираната сума няма трайно да ограничи риска. Трябва да оцените финансовото си състояние и да се уверите, че търговията с деривати крие съществуващ риск да загубите цялата инвестирана сума. Инвестирайте само суми, които можете да си позволите да загубите.

 ЧАТ С ДИЛЪР
 ЧАТ С ДИЛЪР
За вход в трейдинг чата на
Варчев Финанс е необходимо
да верифицирате Вашия
телефонен номер.
 
Политиката за поверителност и защита на личните данни