www.varchev.com

Как да се извлече най-добрата полза от употребата на пълзящи средни

Рейтинг:

12345
Loading...

Пълзящата средна е семпъл инструмент, който трейдърите използват за различни цели. Основното предимство е, че прави търгуването по-лесно и ако се използва по правилния начин би довел до положителни резултати.

Простата пълзяща средна (SMA) се пресмята като се добави цената на валутна двойка (Open/High/Low/Close) за определен период „X“ и след това тази сума се раздели на числото „X“. Например за да се определи 5-дневна пълзяща средна трябва да съберете цените на затватяне за последните 5 дни и след това да разделите резултата на 5. Има няколко различни вида пълзящи средни, но трейдърите най-често използват Простата (Simple) и Експоненциална (Exponential) пълзящи средни.

Разликата между тези два вида пълзящи средни е, че простата пълзяща средна дава равно тегло на всички периоди, докато експоненциалната пълзяща средна дава най-голямо тегло на най-скорошните периоди. Някои трейдъри вярват, че разликата не оказва влияние на крайния резултат. Простата пълзяща средна е по-плавна и отговаря по-бавно на price action, което е добре в случай на фалшив пробив, тъй като предпазва трейдърите от това да скочат в губеща сделка. Обратно на това, експоненциалната пълзяща средна отговаря по-бързо на price action и позволява на трейдърите по-бързо да се включат в новия тренд, но остава опасността от фалшиви събития (когато трейдърът вярва, че price action ще се изпълни, но това не се случи).

След като обяснихме разликите между двете най-често използвани пълзящи средни, би трябвало да разбираме как можем да извлечем полза от тези пълзящи средни.

Трейдърите могат да използват пълзящите средни за да определят тренда на даден финансов инструмент. На графиката чертаем пълзяща средна за определен период и търгуваме при пресичане на цената с пълзящата средна. С други думи, ако цената се премести над пълзящата средна, можем да влезем в дълга (купува) позиция, а ако цената се движи под пълзящата средна, можем да влезем в къса (продава) позиция.

Трейдърите могат да добавят две пълзящи средни: една за кратък период (бърза) и една за дълъг период (бавна). Пълзящата средна за краткия период ще замества цената, което означава, че когато бързата пълзяща средна премине над бавната пълзяща средна, трейдърът може да отвори дълга (купува) позиция, а ако бързата пълзяща средна предине под бавната пълзяща средна, трейдърът може да отвори къса (продава) позиция.

Друга стратегия, която може да бъде приложена използвайки пълзящи средни би могло да се начертае бърза пълзяща средна за да се изпълни при пресичане над или под цената,
заедно с бавна пълзяща средна за потвърждение на посоката или отклонението.

Пълзящите средни също са използвани като динамични нива на подкрепа и съпротива. Те са наречени динамични, защото се променят заедно с последния price action. Това означава, че трейдърите очакват падащата цена да се отблъсне при достигане на пълзящата средна. Следователно пълзящата средна ще играе роля на подкрепа или съпротива, когато нарастваща цена се очаква да смени посоката си при достигането на пълзящата средна. Следователно пълзящата средна ще служи като съпротива.

Много трейдъри задават въпроса за най-добрите периоди на пълзяща средна, които биха довели до най-добър резултат при търговия. Няма перфектни периоди. Най-често се използват периодите 50-100-200. Трейдърите винаги трябва да задават периоди базирани на техните търговски стратегии и стил. Например трейдър използва 5 и 21 периода на дневна графика, тъй като вярва, че ако price action от последните 5 дни се различава от price action от последните 21 дни, пазарът е на път да промени посоката си.


 Trader Georgi Bozhidarov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни