www.varchev.com

Как да спечелим от навлизането на роботиката

Притежавате ли Smart Watch, който проследява по колко минути вървите всеки ден? Технологията следи и здравето ни, като проследява жизнено важни медицински данни.

Замисляли ли сте се някога да инвестирате в тези иновации? Очаква се броят на домакинските роботи да нарасне до 31 млн между 2016г. и 2019г. според IFR World Robotics Report 2016.

Роботиката и заплахата от застаряването на населението:

Един от основните двигатели на растежа на роботизирани технологии е застаряването на населението. Развитите държави, включително Великобритания, САЩ, Европа и Япония, бързо стават небалансирани с повече пенсионери от колкото работещо население. Роботите могат да увеличат производителността, за да компенсират този дефицит между, тези които са в тежест на държавата, и тези, които дават своя принос.

Технологичните гиганти също се развиват в автоматизираната технология:

Дори и технологичните гиганти се стремят да разработят технологии за автоматизация. Amazon (AMZN), купи разработчиците на роботи Kiva през 2012г.  Това показва ентусиазма на компанията да наложи автоматизация на своята дейност за доставка.

Правителството на Великобритания подкрепя Robotics:

През изминалата година, Theresa May инвестира $2млрд за да подкрепи развитието на роботиката и биотехнологиите. Това има за цел да подобри конкурентоспособността на Великобритания на световната сцена.

По отношение на промишлеността, Великобритания е зад останалата част на света.

“Имаме около 31-робота на 10000 работника без да включваме автомобилостроенето, докато страни, като Германия имат 160 робота на 10000 работника.”

Роботите са глобален феномен:

Докато развитите икономики използват роботите за повишаване на производителността, развиващите се пазари също все повече използват роботизирана технология. Южна Корея има 35-годишна история на проектиране и изграждане на роботи с  годишен темп на прираст на производството на роботи от  21% от 2008 г. насам.

Китай поглежда към роботиката, за да постигне амбициозната си цел да удвой доходите на глава от населението до 2020г. спрямо тези от 2016г. Оползотворяването на роботите в производствените отрасли ще позволи на Китай да увеличи ефективността и да се намалят разходите.

Рекордни притоци на пари в индустрията:

Находчивите инвеститори виждат потенциала за печалба в роботиката. Притокът на средства в роботиката от началото на годината е на рекордни нива.

Вливането на пари в ETF-и и активно управляваните фондове от тази сфера се ускори значително през последните 12 месеца, от около $ 5 милиарда до $ 9.0 милиарда през този период.

Има само четири ETF-а в света – две в САЩ и два в Европа. Активите, управлявани от тези четири ETF-а са нараснали от $ 415 милиона през Декември до $ 1,1 милиарда през Март според данни, предоставени от BlackRock.

Инвеститорите, които искат парче на действието могат да избират между iShares Automation & Robotics ETF (RBOT), който стартира миналата година, и Robo Global Robotics and Automation GO ETF (ROBO).

Източнк: Morningstar

Junior Trader Stefan Panteleev

 


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс