www.varchev.com

Търгувайте заедно с най-големите финансови институции в света чрез системата за “Iceberg” ордери

Айсберг ордерът е една поръчка, която е била разделена на няколко по-малки с целта да се прикрие действителното й количество.

Когато големите пазарни участници трябва да купуват и продават големи количества от финансови инструменти, те могат да разделят поръчките си на по-малки части, така че публиката да не ги вижда наведнъж – точно както “върхът на айсберга”, частта, която е видима, прикриваща масивната му част под водата. Чрез прикриване на големината на позицията, ордерите Айсберг намалят влиянието върху движението на цената.

За да продадат голямо количество от дадена валута, институциите се нуждаят другите да купуват много от тази валута в същото време. Но как го правят точно? Те принуждават останалите да го правят, и след това ги примамват. Това трябва да се случи, защото институциите трябва да прикриват следите си. Ако не го правят, те ще подскажат на всички какво ще правят и пазара ще реагира светкавично. Това ще им струва хубавата цена. Ние можем да ги видим, те не могат да се скрият от нас, така че това значи, че може да търгуваме заедно с тях.

Има 3 основни дисциплини, които трейдърите използват за да участват на пазарите. Има неограничен брой трейдинг стратегии, но в реалност има лимитиран брой главни дисциплини, които хората използват. И това са “breakout traders“, “retracement traders” и “level traders“. Обикновено хората са използвали и трите, но се фокусират върху една от тях по време на определен трейд. При първата дисциплина, трейдърите използват пробив на ключово ниво като сигнал за вход, при втората се гледа корекция при пробива, а при третата самото ниво.

За целта се използва исторически технически анализ, като се построяват съпротиви по върховете или подкрепи при дъната.

Когато цената достигне до тези нива, да речем ключова съпротива, както е показано на графиката отгоре виждаме как тя се отблъсква на няколко пъти от нея. При първото отблъскване имаме поглъщащ мечи бар. Това е достатъчен price action сигнал за “level” трейдърите за къса позиция и стоп над сенките. Цената се оттегля от нивата, след което идва за нов тест. Съпротивата издържа, акумулират се нови къси позиции и тя пак тръгва надолу. И така отново и отново цената отива за тест, създава къси позиции и прави малко движение надолу. Но така, с всяка къса позиция, се поставя стоп над съпротивата.

Когато заемете къса позиция, при затваряне на сделката вие купувате. Както се вижда, след четвъртият тест, съпротивата не издържа и цената се качва над нея, като има затворен поглъщащ бар над нея. Този бар обира всички поставени стопове на късите позиции и акумулира купуване на валутата – точно от каквото се нуждае институцията за да направи своя “short”. Пробива е достатъчен за “breakout” трейдърите, и те заемат дълга позиция със стоп под бившата съпротива, сегашна подкрепа. При тест на подкрепата, “retracement” трейдърите чакат сигнал. Както се забелязва, последват няколко доджи бара, които дават индикации за лонг, генерирайки още покупки и поставяйки още стопове отдолу.

Тогава и идва момента, в който институцията пуска първата част от шортовата си позиция. Както вече обяснихме, те пускат позициите си на части, като по този начин се предпазват от големи пазарни движения. Цената прави още два бара нагоре, след което се срива с голям мечи бар, обиращ всички стопове отдолу. Цената оттук може и да продължи в негативна дирекция, но все пак институцията има още няколко части от позицията си. За да се възползва от добрите нива, които може да има, цената задържа нивата си, създавайки нови къси позиции от трейдърите и стопове над съпротивата. При новото преминаване над съпротивата вече всичко е готово, институцията е “принудила” хората да купуват, като тригира стоповете им от късите позиции и след това създава price action сигнал за нови дълги позиции, като по този начин генерира още покупки и още по добра цена.

Шортът от тук е неизбежен, институцията е пуснала цялата си позиция на няколко части и движението продължава стремглаво надолу.

Основно правило при търгуване “Iceberg” ордери е, че при тези ключови нива трябва да има два ясно изразени bar-a далеч от съпротивата, както се забелязва и при началото на низходящото движение.

На тези нива вече е безопасно да се отвори къса позиция със стоп над върховете, като съотношението риск/печалба трябва да е минимум 1/3.

Picture: pixabay.com


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс