www.varchev.com

Каквато и да е причината за проблемите ви на пазара, тук ще намерите няколко съвета, с които да се превърнете в печеливш форекс трейдър

На форекс пазара ситуацията може лесно да излязат извън контрол, ако не се придържате към трейдинг плана си или не сте намерили все още стратегия за търговия, която да пасва на профила Ви. Също така много трейдъри не успяват да контролират емоциите си, докато търгуват, което ги кара да изпадат в състояние на over-trading или да рискуват твърде много пари за позиция.

Каквато и да е причината за проблемите ви на пазара, в този пост ще се опитаме да дадем няколко съвета, с които да се превърнете в печеливш форекс трейдър.

Разберете, че само вие можете да се контролирате.
Пазарът не може да бъде контролиран контролира, без значение колко директно или индиректно се опитвате да го направите. Трябва да разберете, че пазара си няма и идея, че съществувате. Това не е „живо същество” и не се интересува дали ще изгубите парите си за една сделка или за няколко. Трябва да се научите да търгувате с пазара и да вземате това, което ви дава, това може да се получи само и единствено ако имате план и го следвате стриктно. Самоконтрол, колкото по често и директно контролирате емоциите си и следвате логиката на пазара, толкова по-често ще печелите от сделките си. Емоционалните трейдъри се опитват да „насилят” пазара със собственото си мнение и стават весели, ядосани или тъжни, в зависимост от това дали пазара следва желанието им. Трябва да разберете, че пазара е независим звяр и това, че ви е ударен стопа с 1 пипс или не ви се е активирал профита за 1 пипс е нещо нормално и не е насочено лично срещу вас.

Търгувайте с дългосрочна переспектива.
Дори и най-добрите трейдъри в света имат седмици на загуби, но защото те продължават да са постоянни в действията си, а и защото осъзнават, че една лоша серия не може да определи успеха, те продължават да са печеливши в края на месеца. От друга страна са трейдърите, които след продължителна загуба, започват да влагат много чувства във всяка една позиция, което води до повишение на риска. Каквато и да е причината за загубата не трябва да смятате, че една или няколко неуспешни сделки са решаващи за представянето ви за месеца или за годината. Когато започнете да мислите дългосрочно и да разбирате какво наистина има значение и повишите срока на переспективата е момента, когато ставате печеливши – спирате да рискувате толкова много и да влагате чувства , което ще ви помогне да не вършите глупости, като да търгувате, когато знаете, че не трябва или да рискувате твърде много.

Фокусирайте се на дневна графика.
Твърде много трейдъри се фокусират на търговия на малките графики – 1 или 5 минутни. Всички тези графики карат новаците да over trade-ват и евентуално да губят пари. Трябва да се фокусирате на дневна графика преди да се опитвате да търгувате на по-малките графики. Причината за това е, че дневната графика предлага истинското движение, без пазарния шум, успоредно с което предлага също доста възможности за търговия през месеца. Малките графики съдържат много шумове и безмислени движения, които ще доведат до повече объркване и лоши решения за търговия за нетренираното око. Фокусирането на дневна графика също едно от нещата, които ме направиха успешен трейдър на пазара.
Станете търпелив трейдър.

Ако искате да станете наистина печеливш трейдър, трябва да разберете силата на търпението. Не направих „обратния завой” в търговията си, докато не разбрах, че не трябва да влизам в много сделки непременно, за да бъда печеливш. Всъщност веднъж спрял претъргуването и станал по-търпелив и дисциплиниран моите резултати претърпяха драматичен обрат към по-добро. И така най-лесното нещо, което може да направите е просто да се успокоите, да поемете дълбоко въздух и да приемете факта, че търгуването с по-малко сделки може да ви донесе по-голяма печалба отколкото многото на брой сделки.

Прибирайте печалбите.

Много от начинаещите просто не прибират печалбите си или когато го правят печалбите са толкова малки, защото от изчакване те са ги прибрали едва тогава, когато пазарът се е обърнал драматично срещу тях. Трябва да игнорирате чувството на надежда и лакомия и да се научите да прибирате профита, който пазара ви дава. Няма нищо грешно в трейлинг стоповете при пазар, които ви дават възможност да затворите по-голяма печалба. Но ако продължавате да вземате малки печалби и стопа липсва, ако на пазара настъпи обрат – това може да се отрази лошо на позицията ви и тогава имаме проблем. Типичните нива за риск-награда са 1:2 или 1:3 и аз не се интересувам от това дали пазара продължава да върви в моята посока, защото съм спечели 2 или 3 пъти рискуваната сума за позицията и защото знам че ще има и други възможности много скоро.

Усъвършенствайте стратегията си за търговия.

Последният съвет, който имам към вас е да се опитате да усъвършенствате стратегията си за търговия преди да се опитвате да търгувате с реални пари. Много от трейдърите губят пари точно поради липсата на такава система. Никога не трябва да търгувате с реални пари ако нямате певчеливша система за търговия, за това опитайте се да усъвършенствате плана си на демо търгувия поне три месеца. Не трябва да търгувате на пазара освен ако не сте 101% сигурни, че ще се случи точно това, което очаквате. Като успеете да го постигнете – тогава ще избегнете претъргуването и вземането на глупави решения на пазара. Да започнете без стратегия е същото, все едно някой да отвори ресторант без да има хора, които да знаят как се готви. Това означава, че ще започнете да губите пари и то бързо.


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс