www.varchev.com

Как инвестира Уорън Бъфет

Уорън Бъфет обича акциите с дивидент. Докато Berkshire Hathаway не изплаща дивидент, много от големите позиции в портфолиото на компанията са именно в акции с няй-големите дивиденти на пазара, като са включени компании като Coca-Cola, Wells Fargo, IBM и други.

Разглеждайки портфолиото на Berkshire е много лесно да намерите от най-видните акции с дивидент от различни сектори на пазара. Coca-Cola е една от най-значимите акции на Уорън Бъфет като компанията има голям опит в повишаване на дивидентите в дългосрочен план. Coca-Cola повишава своите дивиденти всяка година в последните 52 години, като в момента дивидентът е 3,3% от стойнсотта на акциите.

Wells Fargo е любимата банка на Уорън Бъфет, както и най-голямата позиция в портфолиото на Berkshire Hathaway. Компанията има проста и ниско-рискова политика за разпределенито на капитала, което прави банакта особено силен избор за дивидентните инвеситори които търсят алтернативи в банковия сектор.

Wells Fargo трябваше да намали дивиднетите по време на финансовата криза през 2009, но компанията компенсира инвеститорите с постоянно увеличаване на дивидентите от тогава. Тримесечно плащане от 0.05$ през 2010г сега е 0.375$.

Уорън Бъфет обикновенно избягва компании от технологичния сектор, но направи изключение с IBM. Компанията изплаща непрекъснато дивиденти от 1916г които се повишават през последните 20 години. Дивидентите са се удвоили през последните 5 години, като след последното повишение IBM изплаща дивидент в размер на 3%.

Дивидентите могат да покажат много за стабилнсотта на бизнеса. С цел да се разраства постоянно една компания трябва да генерира повече приходи отколкото реинвестира в дейнсотта си в течение на времето.

Това означава, че компании с видим растеж на дивидентите, са тези с достатъчно видност за успех. Това са компаниите които имат достатъчно сила за да защитят продажбите си от конкуренцията. Имайки това в предвид е ясно защо акциите на Уорън Бъфет са в компании с висок дивидент.

Berkshire Hathaway е забележително изключение от това правило, след като компанията не изплаща дивиденти. Както и да е , това е в следствие на бизнес модела на Berkshire както и невероятния инвеститорски талант на Уорън Бъфет. Дружеството генерира много повече пари отколкото са необходими за реинвестиране в дейнсотта, но Уорън Бъфет запазва тези средства, за да може да ивнестира в различни инвестиционни възможности.

Компания като Coca-Cola или повечето бизнеси в света разделят излишакът между акционерите, но инвестиротие в Berkshire предпочитат да оставят тези инвестиции в ръцете на Уорън Бъфет, за да може “Оракулът от Омаха” да ги реинвестира и те да се увеличават в течение на времето.

Berkshire Hathaway не изплаща дивидент, но това е така само защото Бъфет може да направи нещо по-добро с тези пари.

Определено дивидентите показват много важна информация за състоянието на една компания и най-основното за Уорън Бъфет е да инвестира в първокласни комапнии с постоянно растящ дивидент. Разглеждайки компани с голям дивидент, може да бъде умен начин за проследяване на инвестиционните решения на Уорън Бъфет.

 


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс