www.varchev.com

Jim Cramer: Как може да се предпазим от пониженията след пазарни разпродажби

Понякога, всичко, което е необходимо е страховита ротация в акциите, за да се засили възхода на пазарите, твърди Jim Cramer.

„Когато парите се вливат в акции, и взаимните фондове купуват безкрайни вълни, а хедж фондовете отчаяно искат да притежават акции, а не да ги продават, тогава сте в земята на хилядите бикове. В такава ситуация не трябва да се притеснявате от къде идва горивото за това покачване,“ каза домакинът на Mad Money.

Когато на пазара не влизат пари, то тогава може да се стигне до силни движения на акциите и секторите, каза Cramer. Това се случва, когато инвеститорите не желаят да инвестират и парите се изтеглят от най-малко вълнуващите групи от акции и се вливат в по-привлекателните сектори.

Но тук е проблемът с ротациите: без да се влагат нови пари, печалбите лесно стават нулеви суми и могат да изчерпят горивото. Лидерите ще загубят инерцията си. Тогава може да се случи най-лошото покачване – това в неправилните акции. Според Cramer, „грешни акции“ са тези, които сигнализират за забавяне или рецесия. Области като храни и фармацевтични продукти стават новите лидери на пазара.

Той смята, че акции като Altria, PepsiCo и General Mills дават искрата за възход, който ще се окаже най-ужасяващото нещо на фондовия пазар. Един от най-лошите митове, според Cramer, е, че пазарът винаги е рационален и има смисъл. Това не е вярно.

Във всеки даден ден, пазарът може да направи на пръв поглед случайни движения по причини, които нямат смисъл. Понякога акциите се покачват, когато те трябва да спадат, а понякога цели сектори се движат по странни причини.

“Никога не приемайте, че само защото нещо се е случило, то трябва да има смисъл, защото пазарът винаги трябва да има смисъл. Това е глупост“, добави Cramer.

Така че, когато всичко на пазара или в определен сектор намалее, вместо да се приеме, че въпросът се отнася до фундамента на основното дружество, Cramer предлага да се запитаме дали това би могло да бъде причинено от хедж фонд извън контрола или управление на пари от Wall Street. Трябва да осъзнаем, че ирационалността на пазара може да бъде добра възможност за печалби.

Мотото на Cramer е при спад да се купуват „лоши акции, а не лоши компании“. Когато пазарът поеме големи загуби, инвеститорите имат възможност да купят добри компании с акции, които са поели несправедлив спад заради пазара, каза той.

Съществува голяма разлика между лоша компания и лоша акция, а начина да се правят печалби при спадовете е като се знае разликата. Ето защо Cramer казва, че първото нещо, което трябва да се направи в условията на пазарна разпродажба, е да погледнем компаниите, които го причиняват.

Първият подход на Cramer е да търси акции, които са се изтеглили от върховете си по време на разпродажбата. Акциите от този тип обикновено са скъпи, поради което голям спад може да представлява възможност.

По-точно, Cramer търси акции, които са били свалени от новите си върхове и се търгуват с няколко процентни пункта надолу от 52-седмичното си ниво. Това ще бъдат „паричните магнити“ на пазара.

Вторият вид акции, който Cramer търси по време на значителна разпродажба, е тези с дивиденти, които стават по-привлекателни, тъй като цените на акциите им намалява.

И накрая, един от най-важните уроци, които Cramer е научил през годините, е да не се доверява на всички обратни изкупувания на акции.

„Те не са създадени еднакво и не са на едно място“.

Обратните изкупувания са, когато дружествата изкупуват обратно своите собствени акции на открития пазар, за да ги извадят от уравнението, като по този начин намаляват броя на оставащите акции и увеличават печалбата си на акция.

През годините обратното изкупуване стана много популярно. Компаниите харчат около 1 трилион долара повече за закупуването на акции, отколкото за изплащане на дивидентите за последното десетилетие. За съжаление, Cramer е видял, че тези изкупувания не са дали на акционерите стойността, която те са очаквали.

„Така че, когато видите компания с големи обратни изкупувания и скромен дивидент, трябва да сте подозрителни, а не бичи настроени“, завърши той.

Източник: Bloomberg

Jr Trader Alexander Kumanov


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс