www.varchev.com

Категорични доказателства защо това ще бъде поредната добра година на Wall Street

Щатските пазари търгуват под ритъма на рап песен, която оглавяваше класациите преди десетилетия.

Това е “Пазарната структура на Flo Rida” в очите на главния пазарен стратег на Jefferies David Zervos. Той каза, че осемте дъна, на които инвеститорите трябва да обърнат внимание в момента са: инфлация, безработица, лихви, крива на доходността, волатилност, емитиране, спредове и обеми. Нещата много приличат на припева на песента, в която T-Pain казва “Low” осем пъти.

“Задълбочаване на тези дъна през следващите няколко месеца изглежда като най-вероятната опция”, казва Zervos.

Ниска инфлация

Пазарът на труда става все по-тесен, растежът на заплатите се засилва и все още не се проявява трайно и продължително ускоряване на ценовия натиск. Търговията с опции показва, че разходите за защита срещу инфлацията, надвишаваща 2% през следващите две или пет години, остават сравнително ниски по исторически стандарти.

low inflation

Ефектите от възприемането на ниска инфлационна среда са положителни за оценките на финансовите активи. Една потенциална опасност за пазарите е, ако тази конкретна марка ниска инфлация също води до натиск за намаляване на маржовете, ако компаниите не прехвърлят нарастването на разходите за труд към крайните купувачи.

Ниска безработица

Нивото на безработица, което в момента е 3,8%, е под нивата, които Федералният резерв смята, че са устойчиви в дългосрочен план за последните 18 месеца. Основният извод за инвеститорите: през последния четвърт век рядко се наблюдават големи отстъпления на акциите без съответно увеличение на първоначалните претенции за безработица – най-високата честота, прочетена на пазара на труда в САЩ.

low unemployment

„Материалните промени в икономическия пейзаж с ниска инфлация / ниска безработица изглеждат много малко вероятни“, пише Zervos.

Ниски лихви

Очакванията, че инфлацията ще остане ниска и Фед ще се задържи от по-нататъшното затягане, доведоха до потъване на разходите на САЩ за заеми. Десетгодишната доходност на хазната се е понижила с повече от 60 базисни пункта от началото на ноември, а кривата на евродоларските фючърси предполага почти едно пълно изрязване от централната банка на САЩ от сега до края на 2020 г.

low rates

Спадът на реалните лихвени проценти дава значителен тласък на оценките на акциите: отрицателната корелация между 5-годишната доходност на облигациите, защитена от инфлация, и S&P 500 е на едно от най-екстремните си нива в историята.

rally reliant

Ниска крива на доходността

Разликата между краткосрочната и дългосрочната доходност на облигациите продължава да се засилва – знак за възприемана икономическа нестабилност в средносрочен план, дори и сред малкото убеждение, че рецесията предстои. При по-малко от 15 базисни пункта, разликата между 10-годишната доходност на държавните ценни книжа и тримесечните бонове затвори на най-малките си нива от този цикъл в петък.

“Кривата на доходността е под 20 базисни точки за четвъртия пореден ден”, пишат анализаторите от Bespoke Investment Group. “Това е поредица, която изобщо не се вижда в този цикъл.”

low curve

Слабо емитиране

Предприятията, особено тези, които се придържат към рейтинга на инвестиционния клас, могат да бъдат подтикнати да продължат с „дълговата диета“, за да укрепят своята кредитоспособност, според Peter Tchir, head of macro strategy at Academy Securities.

Новото предлагане в инвестиционен клас е намаляло скромно досега през 2019 г. Издаването на високодоходен дълг миналата година беше най-ниското от 2009 г. насам, на фона на данъчните промени за приспадане на лихви и търсене на заеми с ливъридж. Дори когато продажбите на junk bonds се повишиха през януари, пазарът остава силен благодарение на силния апетит от търговските потоци.

Ниска волатилност

Кошмарът от декември бързо бе забравен, като волатилността на различните видове активи пада. Мерките за едномесечна волатилност в американските акции спаднаха до нива, които не бяха наблюдавани от рекордните септември на S&P 500 и се движеха близо до най-ниското ниво на пазара на облигации.

low volatility

Ниски спредове

Сумата от всички страхове, отнасящи се до американския кредитен пазар, се приближава до петгодишно дъно, според едно неотдавнашно проучване на Bank of America.

Кредитните инвеститори в САЩ никога не са се връзвали на пазарни притеснения относно повишените рискови , които се отразяват в цената на активите на финансовите пазари в края на годината, ”пише Hans Mikkelsen, the head of high-grade credit strategy във фирмата. Наскоро той подобри прогнозата си за края на годината, за да покаже, че спредовете от инвестиционен клас могат да се затегнат още повече от сегашните нива благодарение на „сравнително благоприятната среда“, въведена от Фед.

Low spreads

Ниски обеми

Относително умиращата активност – особено във фючърсите на американските капиталови индекси – е отчасти функция на горните фактори: симптом на тези причини. Обемите са склонни да бъдат по-леки в спокойни времена и да се вдигат драматично в стресови условия. Въпреки това, недостигът на търговска активност също подсказва потенциалната нестабилност на пазарната структура, тъй като двата бурни усвоявания през 2018 г. се изостриха от лошата ликвидност.

“В близко бъдеще няма наистина никакви потенциални катализатори за промяна”, заключи Zevros. “Във всеки случай, всички тези нива няма да изчезнат едновременно, а всъщност има приличен шанс всички те да останат с нас до края на годината.”

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Original Post: These ‘Eight Lows’ Explain Why U.S. Markets Are Heading Ever Higher

Графики: Used with permission from Bloomberg Finance L.P.


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс