www.varchev.com

Китай, Гърция и Иран могат да се окажат съществени аргументи за ФЕД при решението за лихвите.

Сривът на борсите в китайската икономика, задълбочаващите се проблеми на Гърция с Еврозоната и иранският въпрос продължават да оказват огромно влияние на цялостната световна търговия. На петролния пазар мечите настроения надделяват. Американските акции нараснаха във вторник след променлива търговия. Европейските борси бележат спад и настроенията са неопределени. Неделя (12 юли) е новият, пореден краен срок, поставен от Еврогрупата на Гърция да постигне съгласие по спасителната финансова сделка.

ЕЦБ отбелязва, че не може да продължи безкрайно да поема рискове. Икономисти като Thomas Piketty смятат, че гръцкият дълг трябва да бъде изцяло или поне частично отписан. Цитиран от Die Zeit, той напомня, че „Германия е най-добрият пример за страна, която през цялата си история никога не е плащала външния си дълг“. DW публикува една статистика, според която Франция днес едва успява да се задържи под важната граница от 100% задлъжнялост спрямо GDP. И още нещо важно: Франция е “заложила” в Гърция между 40 и 60 милиарда EUR и със сигурност няма излишни пари. Като обобщение, финансовият министър на Япония заяви, че не може да предвиди какво ще стане в бъдеще, но подчерта, че условието е баланс в стабилността на водещите икономики и, че правителството на Япония има готовност да отговори на всички сценарии и дисбаланси в развитието на пазара.

В Китай SSE Composite на Shanghai Stock Exchange (SSE) спадна с 6,4%, а CSI300, отбелязващ най-големите компании в Shanghai и Shenzhen с 6,7% отбелязва Reuters. Над 500 компании спряха търговията на собствените си акции на двете борси в Shanghai и Shenzhen. От средата на юни среднопретегленият спад на капитализацията на китайските публични компании е около 30%.

Преди началото на низходящата тенденция, китайският капиталов пазар отбелязваше ръст последователно 935 дни. Само в началото на април, Barron’s Asia съобщава, че за седмица са открти 4,4 милиона брокерски сметки. От януари до май 2015 в Китай са отворени 33 милиона брокерски сметки.

Миналата седмица Wall Street Journal изненадващо съобщи, че Китай е преустановил листването на нови компании, а CSRC организира специален фонд за стабилизация на борсовата търговия.

През целия месец юни анализите на BlackRock, Credit Suisse и Bank of America последователно предупреждаваха, че китайският фондов пазар оформя „балон“ и е вероятна силна и продължителна корекция. Като потвърждение идва и решението на China Securities Regulatory Commission да спре абсолютно всички IPO. Водещите брокери бяха уговорени да внесат над $19 млрд във фонд за стабилизиране на пазара, който ще бъде разпределен в множество различни борсово търгувани ETF, базирани върху дружества с максимално висока капитализация. Въпреки безпрецедентните мерки на подкрепа от страна на всички китайски държавни фактори, тенденцията продължава.

Все повече анализатори са на мнение, че бурята около Гърция и Китай може да даде силни аргументи на ФЕД да изчака с повишението на лихвите или поне силно да забави очакваните промени.

Jr.Trader G.Hristov


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс