www.varchev.com

Китай има ограничен арсенал в търговска битка срещу САЩ

Тъй като Китай и САЩ се приближават към търговската война, двете нации поставят различни оръжия на масата. За Щатите, това са директните тарифи към множеството вносни стоки, докато за Китай нещата стоят малко по-различно.

Китай са ограничени до известна степен в размера на репресивните тарифи, които може да приложат, просто защото не внасят толкова американски стоки в сравнение с това, което САЩ приемат от китайските продукти. Китай е внесъл само 129,9 млрд. долара от САЩ през 2017 г., в сравнение с износ от 505,5 млрд. долара.

“На Китай ще им свършат директните репресии бързо, ако се опитват да съответстват на американските тарифи”, казаха от LPL Research. “Също така има широко съгласие в световен мащаб, че Китай се ангажира с редица нелоялни търговски практики, които осигуряват някои морално високи основания на САЩ да изискват отстъпки”.


Заплахите продължават! Китай обеща да отговори на САЩ


Това, което Китай има на разположение, е шепа други мерки, които, макар и не толкова вероятно да се прилагат като прости тарифи, остават потенциално опасни.

Пазарите очевидно са нервни относно възможността за ескалация. Индустриалните компании на Dow се сринаха във вторник, а доходността на държавните облигации и цените на суровините също се понижиха значително.

Докато Китай не иска търговска война, то тя не се страхува да се включи в нея и по този начин става доста трудно да се види как и кога ще свърши това.

Докато Белият дом е ясно за това къде може да отиде – вече обявиха такси на стойност 50 млрд. долара плюс 200 млрд. долара, които президентът Donald Trump обяви тази седмица – Китай е малко по-малко директен.

“Според нас, най-вероятния изход е, че Китай на свой ред ще наложат тарифи или други ограничения на вноса към Щатски стоки и услуги. Това ще бъде направено така, че да е пропорционално на мерките, взети от САЩ”, каза Alec Phillips, икономист от Goldman Sachs.

Те могат да включат действия срещу Щатски компании, които развиват бизнесите си в Китай, като бойкотират Apple или Alphabet, също така могат да продават Щатски активи, например облигации, както и да променят своята позиция по геополитически проблеми – например намаляйки санкциите си срещу Северна Корея.

Всяко едно от тези предположения крият своите проблеми – действия срещу Щатски компании може да се окаже против правилата на Световната Търговска Организация, продаването на облигации или намалянето на санкциите срещу Северна Корея може и да не повлияят на долара чак толкова много.

Наистина, Китай намалиха експозицията си към Щатски облигации от 10.2% след пика през 2013 година, но все още са глобален лидер по този показател с $1.18 трилиона в счетоводния баланс. Ако Китай и други по света продължат да намалят покупките си на Щатски облигации, Щатите ще се надяват пенсионните фондове, застрахователните компании и частните инвеститори да запълнят тази дупка.

Според голям брой от анализаторите и компетентните лица на Wall Street, втория рунд от тарифи на Trump е повече лаене, отколкото хапане, но дали това е така – само времето ще покаже.

Източник: CNBC


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс