www.varchev.com

Кои са следващите слаби звена в развиващите се пазари?

След сривовете на най-слабите звена в развиващите се пазари, Турция и Аржентина, е време да търсим следващите държави, които са характеризирани от високи нива на външен дълг и икономически бум, финансиран от заеми на ниски лихви (често заеми в долари, образувани, когато доларът беше евтин, 2011-2014). Един начин да намерим следващите такива звена е като използваме reserve coverage ratio на МВФ, което е съотношението между валутните резерви на държавата и краткосрочния дълг на държавата. По-детайлно описание на измерването можете да намерите в тази публикация от МВФ.

Стойност под 1 е признак на уязвимост: има висока възможност дадената държава да не може да покрие външния си дълг. Това, разбира се, прави валутите на държавата уязвима от спекулативна атака. Турция, например, има reserve coverage ratio от 0.52. Аржентина – 0.42.

Разглеждайки държавите с високи нива на външен дълг, има няколко, които смятаме, че са особено уязвими на дългова криза. Държавите не са тези с най-ниско reserve coverage съотношение. Избрали сме държави с ниско reserve coverage съотношение, които също така са относително големи и имат развити финанови пазари.

Картата от МВФ показва с червено най-уязвимите държави, а със синьо и светло-зелено леко уязвимите икономики.

В Европа, освен Турция (със съотношение от 0.52) изпъкват балтийските държави: Латвия, Литва и Естония; всяка от тях има reserve coverage съотношение под 0.5. Полша, една от най-бързо растящите в Европа, също е уязвима със съотношение от 1. Тази уязвимост е усилена и от факта, че Полша е заобиколена от други финансово уязвими държави: Украйна, балтийските държави и Беларус. Друга държава със слабо покритие на външния си дълг (както и отслабваща икономика) е Южна Африка. Натискът върху ранда (ZAR) вече започна, както описахме в статията от миналата седмица: USD/ZAR: рискът от Зимбабвефикация.

Разбира се, едно съотношение не означава нищо само по себе си. Това, което ще следим са сигнали на техническата картина, които ще ни подскажат за слабост във валутата. Както видяхме в Турция и Аржентина, първоначална слабост във валутата в комбинация с финансова уязвимост създават валутни кризи. За трейдъра, това са възможности.

Техническа картина: USD/PLN (Polish zloty)

В момента USD/PLN се намира в краткосрочна корекция, която очакваме да продължи до около 3.675. В зоната около 3.675-3.68, USD/PLN е подходяша за отваряне на дълги позиции в посоката на цялостния тренд, тъй като цената се намира в долната част на флаговата формация.

Вход: около 3.68

S/L: 3.638

Източник: IMF

Графика: IMF DataMapper


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс