www.varchev.com

“Колко лошо може да стане?” – Ето защо настоящaта инвестиционна картина е най-трудната от 50 години насам

Разпределението на активи среща най-трудните условия, които са срещали през последните 50 години, а всички видове пазарни сегменти претърпяват широко разпределена слабост.

Нараства усещането, че няма къде да се скрият, след като нарастват трудностите за инвеститорите да излязат от сферите със слабо представяне към други сектори на пазара.

Лесно е да се забрави слабото представяне на другите класове активи, след като акциите пострадаха през последните няколко седмици. Но пазарните загуби бяха широко разпространени и безразборни тази година, тъй като всичко от държавните облигации до златото изгуби пари през 2018г.

След трудния октомври американските акции изгубиха голяма част от постъпленията за годината. Фактът, че акциите и облигациите имаха такова слабо представяне е определено тревожен. На теория тези два вида активи би трябвало да се търгуват взаимно. Когато някой е предпазлив за притежаването на акции, може лесно да се обърне към относително по-сигурните облигации. Но напоследък това се е превърнало в лукс. Това създава ситуация, в която инвеститорите бързат да избегнат нарастване на смута на пазара.

За паричните мениджъри, занимаващи се с преразпределение на парите между различните класове активи, създаването на разнообразно портфолио може да се превърне в трудна задача. Настоящата обстановка е най-трудната за тях през последните 50 години.

Нито един от големите класове активи не се развива добре. Има трудности и за хедж фондовете създадени да рекалибрират моментния риск. Те изгубиха 5% през октомври, когато акциите, облигациите и стоките се разпродадоха едновременно, лишавайки ги от безопасни условия. При нормални обстоятелства тези класове активи не са толкова тясно свързани.

Колко е тежко положението по управлението на активи през 2018г. доказва стратегията за притежаване на равни части от всички седем класа активи, която затъва през тази година. Очертава се загуба от 1,2% за 2018г., което силно се различава от 10,2% средна годишна възвръщаемост през последните 45 години. Тази стратегия рядко е давала негативни резултати.


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс