www.varchev.com

Корпоративната дългова криза може да настъпи по-бързо и по-силно през 2019 г.

На пръв поглед, 2019 г. изглежда, че ще бъде тиха за инвеститорите в дългови инструменти, съдейки по списъка с малкото на брой лоши облигации.

Но както видяхме при Toys “R” US, слабите продажби и изнервените кредитори мога да заличат една компания дълго преди падежните дати на заемите и облигации. Нещо повече, защитения дълг вече не е толкова защитен както преди. Топ утежнените с дълг фирми и корпорации могат да оставят доста малко място за дишане на кредиторите ако се стигне до неплатежоспособност.

Дори на първокласните кредитори ще им се наложи да намалят своите очаквания, заради различни “вратички”, които били отслабили възможността им да си събират средствата. Тук стои въпросът реално колко пари биха били изгубени още преди да се стигне до съдебната зала. Това донякъде обяснява, защо дълговите индекси показват отрицателна възвръщаемост за годината, но това създава и допълнителни възможности за сделки.

Само заеми на стойност $80 милиарда и облигации със спекулативна цел на стойност $105 милиарда ще стигнат своя период на падеж през 2020 г., според Fitch Ratings. Първите, които ще се пропукат са компаниите със съмнителен бизнес модел и тези с най-тежък дълг. Ресторантьорския и retail сектори не са за пропускане.

Кредитните пазари не са изцяло затворени за проблемните компании, но започва да си проличава кредитния стрес върху малки mid-market компании, които ще са първи, които ще загубят достъпа до дълговите пазари ако се образува една несигурна среда. Не само наближаването на падежните дати стресира, но и слабия паричен поток и невъзможността за достъп до кредитните пазари за да се елиминират притесненията с платежоспособността и ликвидността.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс