www.varchev.com

Кратък секторен анализ: “The US-Healthcare”. Позитиви, негативи, рискови фактори.

Секторът на здравеопазването (The Healthcare sector) се смята по принцип за по-защитен, което се дължи на факта, че този тип продукти и услуги до голяма степен са незаменими и с много слаба ценова еластичност, особено от страна на търсенето. Дори по време на икономически спад, хората ще се нуждаят от медицинска помощ. Следователно, здравните компании са по-слабо чувствителни към колебанията на бизнес цикъла. Като се има предвид липсата на икономическа чувствителност, основните двигатели на растежа в сектора би следвало да са по-дългосрочни.

Sectors up to 11apr USMktПозитиви:
Имаме налични три мощни дългосрочните тенденции с благоприятни последици за ръст на приходите в сектора. Първо, населението на света застарява, второ, зараждащата се средна класа в развиващите се страни е с по-голямо влияние на пазара, защото има повече пари за здравеопазване и трето, една огромна иновационна вълна е в ход във всички раздели на биотехнологичната промишленост, което е предпоставка за повишаване на ефективността.

Косвено, подобрената картината на заетостта също подкрепя използването на медицински услуги. Намаляването на безработицата в САЩ се приема за положителен индикатор в тенденциите при медицинското обслужване и фармацевтичното потребление.

Негативи:
Политиката на Обама и Законът за достъпното здравеопазване (ACA), предполага милиони неосигурени американци да получат достъп до здравни услуги, след което би трябвало да има увеличение в оборотите на индустрии като болници, медицинско оборудване и консумативи, както и при фармацевтичните производители и дистрибутори. Но не трябва да се забравя икономическият ефект от една по-стара правителствена политика, наречена “дом за всеки”, която се оказа основен фактор за последвалата ипотечна криза. “Здраве за всеки” има сходни икономически характеристики и подобни последици не са за подценяване. Друг възможен резултат при тази тенденция е и развитието на дефлационен натиск.

Health care EPS gr

След силния растеж на фармацевтичната индустрия през 2015, очакванията са за циклично забавяне на растежа през 2016. Някои дългосрочни прогнозни количествени модели показват висока степен на вероятност за срив в сектора и превес на късите позиции, в рамките на Q2-Q3 от 2016.

Рискови фактори:
Активността при Merger-and-Аcquisition (M&A) вероятно ще остане много висока. Като се има предвид атрактивния профил на свободния паричен поток в сектора на здравеопазването, но ефективното преразпределение на капитали ще предостави както много възможности, така и огромни рискове.

Политическата подготовка за президентските избори на САЩ допуска възможности за все по-бурни речи (с напредването на кампанията), насочени към чувствителната тема за фармацевтичните компании и продажните цени на лекарства. В краткосрочен план, такъв дебат ще създаде несигурност и може да предизвика силно негативни ефекти за цените на health-care-акциите. Нестабилността в сектора неочаквано може да ескалира в такава среда при съвсем малък повод.

G.Hristov – Head of Fundamental Analyzes


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс