www.varchev.com

Лари Уилямс: Урок по четене на графики

Тук ще Ви поясня как да разбирате кога пазарът е в понижение или е в рали.

Края на цикъла на тенденция за спад може да се види съвсем ясно от вашите графики. Нека ви покажа.
Върховете на пазара през повечето време затварят около най-високите стойности за деня, седмицата, месеца и т.н. обратната зависимост също е вярна и ще ви го илюстрирам в този урок.

Пазарните дъна много често затварят на най-ниската позиция за деня, под наблюдаваната времева рамка. И точно както при пазарните върхове, когато видим да затварят ниско, ние сме склонни да имаме мечи нагласи. Това е така, защото диаграмите изглеждат зле, и смятаме, че тази тенденция ще продължи. Всъщност, по-вероятно е да не бъде така, и ще се окаже, че продаваме в грешния момент.
Нека ви покажа за какво точно говоря, като насоча вниманието ви към няколко диаграми.

Това което трябва да наблюдавате, са дните, които затварят до дневното дъно и каква позиция заемат след това…през по-голямата част от времето това което наблюдаваме, особено ако има два или три бара на затваряне в ниски позиции…са ралита.
Lari1

Всяко рали което наблюдаваме (отнася се за Apple Computer) започва, когато цената на затваряне е в най-ниската стойнот за деня. Това е ценовия цикъл за който говоря.
Накратко казано, това е:

Ценовия връх – когато затваря при най-високите позиции.
Ценови под – когато затваря при най-ниските позиции.

Ако се вгледате внимателно това, което трябва да забележите до сега е, че ценовия под затваря близко до най-ниското ниво за деня. Тогава, когато пазарът е в рали, ниското ниво започва да се изкачва нагоре докато евентуално затваря на или около най-високото ниво за деня.
Това е цикълът, който обсъждахме. И разбирането му е безценно за трейдърите.
Нека сега разгледаме пример със стока… Този път ще използваме суровият петрол. Може да изберем каквато й да е стока, това е без значение. И работи при всички пазари.

lari10

Често инструмент или стока ще започнат рали на значителен ход, при денят след затварянето на ниски нива. Типично случващото се е: ниските нива на затваряне карат много хора да продават на следващия ден, и продават на професоналистите, който изчакват, и когато те започнат да купуват, тогава ралито започва.

Това е начинът по който работи пазарът…Това е начинът по който винаги е работил. Колкото по-скоро разберете този естественият цикъл, толкова по-скоро ще можете да контролирате емоциите си като гледате графиките, и да разбирате какво всъщност се случва.

Работи ли този подход на седмична база или на дневна база? Просто погледнете графиките; ето ги и тях.

lari11

Горната графика е 30 минутна графика на суровият петрол. Маркирал съм къде започват ралитата. И това, което виждаме е точно това, което очакваме, щом веднъж разберете цикълът, че пазарите са по-склонни към рали, от колкото да продължат да спадат, когато са в затварянето на техните дъна.
Следващите две диаграми показват същият цикъл на затваряне на бара на седмични и месечни графики

lari2

седмична графика на австралийския долар

lari3

месечна графика на индекса на щатския долар

Сега вече съм сигурен, че сте го разбрали. И съм също толкова сигурен, че имате въпроси като; как точно можем да изпозваме това, защото понякога наблюдаваме затваряне на ниски нива, а пазарът може да продължи да сваля позиции още малко. Те не се свличат моментално.
И за това има решение. И ще ви го представя в следващия урок. Той ще ви помогне ясно да виждате когато е най-възможно да имаме ралита или спадове на пазара.
Останете на подготвени и ще получите следващия урок до няколко дни.


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс