www.varchev.com

Легендарният инвеститор – Филип Фишър

Филип Фишър беше един от най-влиятелните инвеститори на всички времена. Неговите инвестиционни философии, които са записани в неговата инвестиционна класика “Обикновени акции и необикновенни печалби” (1958 ) са все още актуални и днес, и са широко проучени и прилагани от инвестиц ионни професионалисти. Това е била първата инвестиционна книга която някога е успяла да влезе в списъка с бестселъри на New York Times. Сина на Фишър, Кенет Фишър, пише хвалби за баща си в една от редовните си статии в списание Forbes (11 Март 2004): “Сред пионерите от формиращите мислители в школата на инвестиране в растежа на акции, той може да е бил последният професионалист, свидетел на 1929 г. и продължил след нея, за да се превърне в голямо име. Кариерата му продължила седемдесет и четири години, но е по-разнообразна от избирането на нарастващи акции. Той се е занимавал с ранен рисков капитал и частни капиталови инвестиции, съветвал е изпълнителни директори, пишел и преподавал. Той е оказал въздействие. В продължение на десетилетия, големите имена в инвестирането посочват татко като наставник, модел за подражание и вдъхновение.”

Кариерата на Филип Фишър започнала през 1928 г., когато той отпаднал от новосъздаденият Stanford Business School, за да работи като анализатор на ценни книжа в Anglo-London Bank в Сан Франциско. Той се прехвърлил в компания за търгоия с акции за кратък период от време, преди да започне свой собствен бизнес за управление на пари под името Fisher & Company през 1931 година. Той управлява делата на компанията до пенсионирането си през 1999 г. на възраст от 91, и се съобщава, че е направил за своите клиенти изключителни инвестиционни печалби. Въпреки, че той започнал около петдесет години преди името Silicon Valley да стане известно, той специализира в иновативни компании, управлявани от научни изследвания и развитие. Той практикува дългосрочно инвестиране, и се стреми да купува големи фирми на разумни цени. Той бил много лично лице, давайки само няколко интервюта, и е бил много селективен за клиентите, които поемал. Той не е бил добре познат на обществото, докато не публикува първата си книга през 1958 година.
Фишър постига отлични резултати по време на 70 плюс години на управление на пари чрез инвестиране в добре управлявани, разрастващи се компании с високо качество, които той е притежавал в дългосрочен план. Например, той е купил акции на Motorola през 1955 г. и не ги е продал до смъртта си през 2004 година.

Неговите известни “петнадесет точки, които да търсим в една акция” са разделени на две категории: качества на ръководството и характеристиките на бизнеса. Важните качества за управление включват почтеност, консервативно счетоводство, достъпност и добра дългосрочна перспектива, предразположеност към промяна, отличен финансов контрол, и добри политики за персонала.

Важни характеристики на стопанската дейност биха включвали ориентация към растеж, високи маржове на печалба, висока възвръщаемост на капитала, ангажимент за научноизследователска и развойна дейност, добра организация на продажбите, водеща позиция в индустрията и патентовани продукти или услуги.

Филип Фишър търсил надлъж и нашир за информация за дадена компания. Привидно опростен инструмент, който той нарича “мълва” или “бизнес лоза,” е техниката му на избор.

Той посвещава значителна част от коментари на тази тема в “Обикновенни акции и необикновенни печалби”. Той е бил великолепен в изграждането на мрежа и използването на всички контакти от които той беше способен да събере информация и перспектива за една компания. Той смята този метод за изследване на компанията за изключително ценен.
“Аз потърсих Фил Фишър след прочитането на неговата книга “Обикновени акции и необикновенни печалби”. Когато го срещнах, бях впечатлен от човека и неговите идеи. Задълбочено разбиране на даден бизнес чрез използване на техниките на Фил позволява да се направят интелигентни инвестиционни действия.” – Уорън Бъфет


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс