www.varchev.com

Либертарианска фантазия за криптовалутите

“Върху дигиталните пари трябва да бъдат наложени сериозни регулации, а не да се защитават като се говорят глупости за иновации”. – Martin Wolf

“Движете се бързо и внасяйте хаос.” – Известното мото на Mark Zuckerberg – основателят на Facebook. Сред този хаос, който се е възцарил са били нарушени норми и правила на доверие, които са съществени за демокрацията. Така както демокрацията като част от политиката се осланя на доверието, така и дейностите свързани с финанси и пари се крепят на доверие. Именно затова, развитието в тези направления не бива да се оставят на алчността и фанатизма, който наблюдаваме в света на криптовалутите. Нужно е да се направят внимателни преценки между двата свята – на вече съществуващите финанси и дигиталният свят. Със сигурност идва промяна. Но не бива да се допусне тя да се случи.

Разбира се, движението, което подкрепя криптовалутите ще отрече това, защото корените му стоят дълбоко в анархичния либертаризъм, както казва и прословутия Nouriel Roubini. Тази идеология бушува в умовете и сърцата на много предприемачи в Силициевата Долина. Вкупом те са прави. Държавата може да е едно доста страшно чудовище. Но тя, държавата, е и жизненоважна: това е най-великият механизъм за сигурност на човечеството. Светът на анархията е свят на бандити в постоянна конкуренция. Либералната демокрация помага да се обуздаят тези бандити. Държавите съществуват да се осигурят жизненоважни блага. Парите са публично благо според предназначението си. Ето защо бунтуването срещу ролята на правителството и парите е чиста фантазия. Историята на т.нар. криптовалути демонстрира този бунт.

Парите са за да запазват стойност, единица за остойностяване и средство за размяна. За да бъде една валута наистина добра, тя трябва да е издръжлива, да се пренася лесно, различима, приемлива и ограничена в предлагането. Как криптовалутите се справят с това да се доближат до тези изисквания? Те определено не са средство за запазва на стойността, нито добро средство за остойностяване, както показват агресивните движения в цената. Те не са и добро средство за размяна, защото мнозинството от хора и бизнеси, които много държат на легализираните неща, не са съгласни да притежават нещо, което е обвито в анонимност, непроследимо, което е идеал за престъпници, терористи и средство за пране на пари.

Най-добрият начин, по който може да се опише употребата на криптовалутите е като просто тоукъни с колекционерска стойност за спекулации. Една криптовалута единствено ще придобие истинска стойност ако се приеме от конкретна юрисдикция. Но все пак, има една запленяваща причина защо, при нормални обстоятелства, хората използват валутата на тяхното правителство: те трябва да си плащат данъците. За да го направят, те трябва да предадат пари към правителствените органи, които те да приемат. Държавата без проблем налага това задължение. Съответно ако не си плащате данъците, държавата ще ви държи отговорна. Ето защо, тя налага вътрешен монетарен монопол.

За момента криптовалутите единствено са създали перфектни условия за криминална дейност, финансови балони, излъгани инвеститори, гротескна експлоатация на електрическа и компютърна енергия за т.нар. “копаене”, което единствено спомогна за финансирането на измами и избягването на данъци. Изобщо каква социална стойност виждаме тук? Не би трябвало да има смислени и положителни предпоставки за създаването на анонимни валути. Криптовалутите все още не са толкова важни. Но на тях им трябва здрава регулация. Възгласите са иновации и свобода вече не са достатъчни.

Каквито и опасности да крият криптовалутите, технологията, която стои зад тях – Blockchain, може да се окаже доста полезна в много сфери на икономиката, финансите и технологиите, правейки ги по-ефективни и сигурни. Редица експерименти и опити се провеждат с технологията. Според Geneva Report – Impact of Blockchain Technology on Finance – става ясно, че Blockchain технологията може да смекчи “цената на доверието” и така да се намалят изцяло разходите, да се намалят цените, икономическите ренти и да се създаде една по-сигурна и справедлива финансова система. Това със сигурност ще бъде приветствано. Не бива обаче да се пренебрегват основните публични изисквания за прозрачност и финансова стабилност.

Замяната на обикновените пари с дигитални тоукъни би било сравнително лесно. Основно тази подмяна ще повдигне въпроса до каква степен те ще са анонимни. Да не говорим за далеч по-големите рискове, които ще се открият за революция и дестабилизиране на системата като възможности, ако масите биха могли да преминат от депозити в комерсиалните банки към напълно сигурните депозити на Централната банка, която да приложи дигитална валута. Тази радикална идея е много примамлива и това е очевидно. Примамлива е, защото по този начин ще се смъкнат привилегиите на конкретни хора от и класове от бизнеса и банките до правителствени лица. Но също така ще трансформира (и със сигурност направи нестабилна) днешната монетарна система, в която държавата търси начин да гарантира и да регулира паричните потоци, които са създадени най-вече от частните банки, подсигурени с частен дълг. Революционното нещо обаче, ще е че сега на всеки ще му бъде лесно да има сметка и депозит в Централната банка. Технологията елиминира тази историческа трудност.

Както навсякъде, иновациите трансформират монетарните възможности. Но не всички промени са за по-добро. Някои очевидно са лоши. Правилният път напред да се отхвърли либертарианската фантазия, но тя да не се промени сама по себе си: нашата парична система е прекалено дефектна за такова явление. Трябва да се адаптираме. Но историята ни напомня, че трябва да се адаптираме много внимателно.

Източник: Financial Times


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс