www.varchev.com

МВФ: Глобалният растеж се забавя и пазарите трябва да обърнат сериозно внимание

Растежът в редица големи световни икономики се забавя и Международният валутен фонд предупреждава, че настроението на инвеститорите може да направи “внезапно да се обърне” към лошо.

“Въпреки че все още подкрепят растежа, глобалните финансови условия започнаха да се затягат”, се казва в доклада за регионалните икономически прогнози за Близкия изток и Централна Азия.

“Влошаването на тези събития или по-бързото от очакваното затягане на паричната политика в развитите икономики увеличава риска от внезапно обръщане на риск апетита”.

МВФ заяви, че по-високите лихвени проценти в САЩ, по-силният Американски долар в комбинация с колебанията на финансовите пазари могат да окажат натиск върху някои развиващи се пазари и икономики.

Някои големи икономики се забавят
МВФ прогнозира, че глобалният растеж за периода 2018-2019 г. ще остане стабилен на нивото си от 2017г. от 3,7%, но перспективите за растеж за редица големи икономики са понижени.

В САЩ прогнозите за растеж на реалния БВП за 2018 г. остават непроменени на 2,9%, но прогнозата за 2019 г. е преразгледана до 2,5% поради неотдавна обявените търговски санкции.

Съединените щати влязоха в сериозен тарифен спор с Китай и остава неясно колко дълго ще продължи този конфликт.

Перспективите за нововъзникващите и развиващите се икономики също се понижават, отразявайки промените в някои големи развиващи се пазарни икономики поради специфични за страната фактори, като по-строги финансови условия, геополитическо напрежение и по-високите цени на петрола.

“Реалният БВП в еврозоната ще се забави до 1,9% през 2019 г., в сравнение с 2,9% през 2018 г. Растежът ще се забави и в Обединеното кралство, след изненади, които потиснаха растежа в началото на 2018 г.”, пише още в доклада.

МВФ обвини последните търговски мерки между САЩ и Китай за прогнозирания спад на растежа в Китай, който сега възлиза на 6,2% през 2019 г., 6,6% през 2018 г. и 6,9% през 2017 г.

Оптимизъм за Близкия изток
Въпреки неотдавнашния спад в цените на петрола, МВФ е по-оптимистичен за Близкия изток, но предупреди за многобройни несигурности в региона.

“Цената на петрола нарасна с повече от 60% за две години, а нивата, които виждаме днес, са еквивалентни на тези от 2015 г.”

МВФ прогнозира, че износителите на петрол в Близкия изток, Северна Африка, Афганистан и Пакистан, наричани още MENAP, ще получат видими подобрения във външния и фискалния си баланс за периода 2018-2019 г.


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс