www.varchev.com

Мениджърът на Hummingbird Value Fund, Пол Сонкин

Пол Сонкин е портфолио мениджър на фонда Hummingbird Value Fund и Tarsier Nanocap Value Fund. В момента Пол е асоцииран професор в Graduate School Of business към Колумбийския университет, където преподава курсове по анализ на ценни книжа и инвестирането в стойност. Той е член на борда на дирек торите на няколко публични компании, включително Meade Instruments Corp. Преди това е бил старши анализатор в First Manhattan & Co, фирма, която е специализирана в инвестиране в стойност при компании със средна и голяма капитализация. Преди това той е бил анализатор и портфолио мениджър в Royce & Associates, инвестиционния консултант на Royce Funds. Royce & Associates практикуват инвестиране в стойност при компании с малки и микро капитализации. Преди получаване на магистърска степен от Колумбийския университет, той е работил в Goldman Sachs & Co и в Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси. Той е съавтор на Инвестиране в стойност: От Греъм до Бъфет и отвъд (Value Investing: From Graham to Buffet and Beyond)

Пол Сонкин е това, което мнозина считат като един от следващите поколения инвеститори в стойност. Той принадлежи към по-новата генерация на инвеститорите в стойност, които използват стратегиите на Греъм и ги прилагат за съвременните пазари. Сонкин управлява два фонда : The Hummingbird Value Fund и The Taiser Fund. Сонкин винаги следи за голям марж на безопасност при закупуването на дадена акция.

Подобно на Греъм, Сонкин се фокусира основно върху баланса. Сонкин се фокусира изключително върху акции с микро капитализация, което е най-вече определено като акции с пазарна капитализация под 50 млн. долара. Тъй като Сонкин се фокусира върху неликвидни акции, които са следени от малко анализатори, той е в състояние да намери много изгодна сделка. Малките фирми също така са много по-лесни за разбиране. Докато голям конгломерат като Berkshire Hathaway се състои от десетки отделни предприятия, компаниите с микро капитализация обикновено работят в една област и са много по-лесни за анализиране.
Сонкин обича да притежава диверсифициран портфейл. В интервю, проведено със Сонкин, той заяви, че никога не му харесва да сложи повече от 5 % от парите си в една акция.

Една стратегия, към която Сонкин се придържа, е следната : да речем, че дадена компания има пазарна капитализация от 40 млн. долара, и приходи от $ 1 млн., на пръв поглед акцията изглежда надценена. Въпреки това, ако се вгледате в баланса й и в него има 35 милиона щатски долара пари в брой, тогава вие реално закупувате компанията при P/E от 5. Пълната формула, която Сонкин използва, е (EBIT ) умножено по ( 1 – данъчната ставка) разделено на пазарната капитализация плюс дълга минус кеша. Това е първата стъпка на Сонкин в анализирането на една акция.

Сонкин също така обича да търси това, което Брус Грийнуолд описва като “провалени IPO-та”. Както повечето инвеститори в стойност знаят, повечето IPO-та започват с абсурдни оценки, и се издигат бързо след първичното публично предлагане. Много пъти вътрешните лица ще си изтеглят парите, редовните инвеститори ще осъзнаят, че компанията е прекалено скъпа и цената ще се срине. Сонкин обича да разглежда тези провалени IPO-та, за да види дали текущата оценка дава основание за инвестиции.
Портфолиото на Сонкин се състои от няколко различни части. Една част той нарича основните операции на портфейла(General Portfolio Operations); това се състои от акции, които са в списъка с наскоро достигнали 52-седмично дъно, акции, които са евтини в сравнение със сумата на паричните средства, които имат, и евтини спрямо нормализираната печалба. Сонкин също ще закупи привилегировани акции или конвертируеми облигации.

Другата половина от портфейла се състои от специални ситуации. Това включва и съпътстващи дейности, преструктурирания, ликвидации и арбитраж. Той очаква скоростта на оборота на тази част от портфейла да има по-висока стойност от портфейла с общите операции.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс