www.varchev.com

Милиардерът Ray Dalio: Света ще се промени по ,,шокиращи” начини

Хедж фонд ветеранът Ray Dalio смята, че през следващите 5 години света ще се промени,както никога не сме очаквали: огромен дълг, който дърпа икономическото развитие надолу, по-малко финансови възможности за гражданите, глобалната липса на доверие в щатския долар, което намалява покупателната способност на потребителите и стандарта им на живот.

Dalio е основател на най-голямата хедж-фонд компания, която всъщност го превърна в милиардер. Затова не ни изненадва, че слави капитализма като изпитан начин за икономически растеж и покачване на жизнения стандарт. Той казва: ,, Капитализмът и капиталистите са добри в покачването и създаването на продуктивността за увеличаването на икономическият пай.” Според него обаче капиталистите не разделят този пай много добре и затова сегашната капиталистическа система, основата на американската икономика, не работи достатъчно ефективно за всички. Един от недостатъците на капитализма е, че създава големи празни дупки между различните класи, а това създава огромна разлика във възможностите за развитие за едни и за други. Това застрашава системата, която е ключова за икономическото здраве и успех на щатските бизнеси, работници, правителство и инвеститори.

Отворът на Dalio за кои са местните и международните проблеми, които тегнат над развитието на САЩ за следващите 5 до 10 години? :

Гледам на тези проблеми механично както доктора дадена болест. Има три главни проблема, които вървят заедно, затова е важно да ги разберем поотделно.

Има паричен и кредитен проблем, проблем с разликата между богатство и реална стойност, проблем с развиващите се пазари и доминиращите ги вече развити. Това, което предстои за САЩ е икономическо падение, придружено от голямата разлика в богатството и нарастващата се власт на Китай. Наблюдава се и намаляване на конкурентните предимства, както е например с образованието. Щатите загубиха образователното предимство в сравнение с други страни.

САЩ има предимство все още в иновациите и технологията, но Китай също е силен конкурент и дори със сегашните си лихвени нива може да надмине щатите. Принтирането на валута създава още и още дългове за американската страна и отново се навлиза в този кредитен порочен цикъл.

През следващите 5 години може долара не няма никаква стойност и да не може да си купим нищо с него. Чуждите банки, които заемат пари на САЩ няма да искат да го правят повече. В момента американците харчат повече отколкото печелят, а стандарта им на живот се определя от харченето им. Ако САЩ продължава да губи способността си да пести или поне разходите да отговарят на приходите или да увеличи продуктивността си, скоро ще загуби правото си да заема средства и трябва принудително да намали харчовете, а това ще е болезнено.


 Junior Trader Kameliya Ivanova


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс