www.varchev.com

Мисли като Професионален Трейдър

Professional trader vs Retail trader

Рейтинг:

12345
Loading...

След ограниченията на ESMA, понятията професионален трейдър, клиент или инвеститор станаха доста популярни. Накратко ограниченията засегнаха retail клиентите, които не покриват определени изисквания. Няма да разискваме условията, а ще се концентрираме над начина на мислене на професионалния трейдър, от гледна точка на уменията, които ако придобиете ще покривате изискванията за прекатегоризация, като професионален трейдър.


Ако все още не сте открили своя реална сметка за търговия на финансовите пазари може да направите това от тук:

Ако вече имате реална сметка във Варчев Финанс или друг брокер и желаете да научите повече за условията ни за професионални трейдъри:


Една от основните причини ESMA да поиска категоризирането на клиентите на професионални и непрофесионални е неразбирането на риска свързан с търговията на Договори за разлика /CFD или ДЗР/. По-конкретно риска свързан с използването на кредитно рамо от трейдърите при търговията с финансови инструменти.

Например стандартно retail трейдърите използват ливъридж 1:100 до 1:500 при търговия с валутни двойки /Форекс/. Това означава, че например терйдинг акаунт с депозирани 1000 $ ще има възможността да отвори сделка с обем между 100 000 $ и 500 000 $ съответно спрямо ливърджа на акаунта. Ако например валутната двойка USDJPY направи повишение или понижение с 1%, то тогава позиция с обем 100 000$ /акаунт 1000$ - 1.00 лота с ливъридж 1:100, като позицията ще заеме 1000 $ margin/ ще има 1000$ печалба или загуба в зависимост от това дали сме в позиция buy или sell и в коя посока е движението при форекс двойката.

Както е видно при акаунт от 1000 $ това е доста високо рискова сделка. Тук идва и една от основните разлики в мисленето на професионалните и retail трейдърите - Риск мениджмънт. Професионалните трейдъри никога не поемат големи рискове. Те се придържат към определена стратегия и винаги предварително знаят максимума, който е възможно да загубят в определена сделка. Така казано ако професионалист управлява акаунт в размер на 1000$ той няма да отваря позиция по голяма от 0.01 лота, която би се равнявала на 1000$ и при потенциално движение от 1% на валутната двойка загубата би била в размер на 10$ - което би било поносимо за размера на акаунта.

Не бързайте да вадите калкулаторите, а се концентрирайте над принципите как точно функционира пазара. При всички класове финансови инструменти работи различна математика, но принципа на риск мениджмънт е един и същ. Рационално риска, който поемаме при една сделка не би трябвало да надвишава 3% от целия ни акаунт, като по-консервативните трейдъри следват правило за максимална загуба от 1% от трейдинг акаунта си.


Ако все още нямате никакъв или имате малък опит с търговията на финансовите пазари, може да се запишете за нашите безплатни трейдинг обучения и менторинг програма:

* ако обявените часове за провеждане не са подходящи за плановете Ви не се колебайте да се регистрирате, тъй като обучителната програма ще се провежда дългосрочно и вероятно обявените дати са за следващата започваща група.


Освен риск мениджмънта друга отличаваща характеристика за професионалистите е че те спазват дисциплинирано стратегия на търговия и план. Това включва прецизни решения на база определени критерии и следене на голямата картина на финансовите пазари. Например непрофесионалните трейдъри обхождат всички времеви рамки и взимат случайни решения на база подкрепи, съпротиви, индикатори, платени или безплатни сигнали и куп други объркващи системи. За разлика от това професионалния трейдър има систематизиран подход на търговия и принципи, които спазва сляпо. Тук е момента и да споменем, че непрофесионалните трейдъри често печелят големи суми в процентно отношение спрямо размера на трейдинг сметката си за кратко време. Този показател не е добър, тъй като зад много от тези печалби стой прекалено голям риск. Pro трейдърите печелят равномерно и изчисляват резултатите си като среден процент доходност в рамките на година две или повече.

Ако решите да спазите описаните два съвета, а именно дисциплиниран план за търговия правилен математически прецизен и изчислен риск мениджмънт то Вие сте все по- близо до заветната цел - Професионален трейдър. Когато сте запознати с риска и характера на търгуваните финансови инструменти и имате реална сметка за търговия, това което вероятно не Ви достига е опит, упоритост, правилна ментална нагласа за справяне с губещите и печеливши поредици от сделки.


Това обаче не трябва да Ви притеснява, тъй като нашите опитни ментори ще Ви помогнат в пътя не зависимо от това до къде сте го извървели. Не се колебайте и се запишете за нашата обучителна и менторска програма "Първите 7 дни в трейдинга" и наш консултант ще се свърже с Вас за подробности:


В заключение не може да пропуснем, че професионалните трейдъри възприемат търговията на финансовите пазари като процес от повтарящи се събития, докато retail трейдърите го възприемат като пари, лично предизвикателство дори комар. Професионалните трейдъри имат статистическо предимство на пазарите и търсят закономерни, повтарящи се печалби, като се стремят да поемат малък до премерен риск. Разбира се в крайна сметка няма трейдър, който да няма загуби /ако някой твърди че има само печеливши сделки или няма по-продължителни спадове вероятно няма опит или лъже/.


Ако искате да научите всички тънкости в техническия и фундаментален анализ, моля посетете секцията ни за пълното обучение за трейдъри:


 Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни