www.varchev.com

Моментът не може да бъде по-лош за краш на технологичните акции

Бих казал, че мога да се сетя и за по-лоши събития за един крехък пазар в критичен момент, отколкото за антитръстовите запътвания за някои от най-важните компании в Америка, но това няма да е напълно вярно.

За да бъде ясно, това е очивидно в продължение на най-малко 14 месеца (т.е. от миналия Март, когато опасенията за неприкосновеността на личния живот и някои президентски послания към Amazon разтърсиха големите технологични предприятия), че антитръстовият контрол вероятно е в картите за любимите „големци“ от сектора. Но само защото нещо е добре телеграфирано, не означава, че ще бъде усвоено с готовност, когато времето настъпи.

Казано накратко (и мисля, че кратката история е нещото, което всички искат в момента), Федералната Търговска Комисия и Министерството на Правосъдието е в процес на преразглеждане на евентуалните антиконкурентни практики сред големите технологични имена. Това включва Facebook, Amazon и Google. Очевидно е, че Apple също ще бъде разгледана под юрисдикцията на Министерството на Правосъдието.

За съжаление за тези компании, идеята, че трябва да се търсят антиконкурентни практити, се споделя от някои от най-влиятелните политици от двете страни на пътеката. Elizabeth Warren и President Trump се съгласяват за нещо и въпреки че те могат да се различават по отношение на това, защо точно някои от изброените по-горе компании трябва да бъдат „погледнати“ (цитирайки президента), всеки от тях е призовал за повишаване на контрола. От своя страна, Trump многократно е настоявал, че Google е предубеден срещу консервативните медии.

Няма да се впускам в подробности относно тези проби или да преценявам поичитеският ъгъл – вярвам или не, това е един въпрос, в който политиката на ситуацията не ме засяга.
Това, което ме интересува обаче, е степента, до която тази новина достига в най-лошия възможен момент. Пазарите се опитват отчаяно да се справят с ескалация след ескалация на търговския фронт и глобалните перспективи за растеж помрачават трейдинг сентимента. Големите технологични компании са стълб за подкрепа на пазара от години, и тези имена са толкова широко притежавани, че масовата ликвидация на акциите може да бъде наистина лоша. Не забравяйте, че Q4 се характеризира с обръщане на тренда за технологичните фирми и това не се приема добре от инвеститорите – изобщо.Забележително е, че в Понеделник Invesco QQQ ETF е с по-малка печалаб от SPDR S&P 500 Trust ETF с най-големия марж от 9 Юни 2017.

SPY/QQQ Relative Performance

Разпознавате ли датата? Ако не – нека ви помогна:

Tactical Consideration

9 юни 2017 г. бе денят, в който Goldman публикува своята известна бележка „FANG mispriced“, която предполага, наред с други неща, че изтласкването на тълпенето върху фактор е риск за пазарите.
Анализът на Goldman все още се прилага, между другото, но не искам да стигам твърде далеч за това. Напротив, просто искам да направя няколко прости наблюдения и след това да говоря малко за макро.

Първо, тези компании са твърде важни, за да преживеят някаква екзистенциална криза в навечерието на евентуален икономически спад в САЩ (и от “екзистенциална криза”, имам предвид само, че всички са принудени да видят какво може да изглежда бъдещето при различни регулаторни режими).

Дори ако приемете доброжелателен изход в търговската война, този цикъл е вече в късните си етапи. Ако гледате кривата на доходността, ние сме някъде на около една година от рецесията (това е спорно, но аз говоря тук като цяло). В същото време, доходността на корпорациите в САЩ вероятно е достигнала най-високата си стойност, поне за този цикъл, а маржът напусна от повишаването на разходите за труд и тарифите вероятно ще се реализират в бъдеще.

Следващата снимка от неотдавнашната презентация на Goldman (текуща до 24 май) спретнато описва колко критични са тези компании в действителност (обърнете внимание например на най-високите стойн ости за растежа на FAAMG спрямо S&P като цяло, и същото сравнение за маржовете) : ости за растежа на FAAMG спрямо S&P като цяло, и същото сравнение за маржовете) :

FAANG Stocks

Сега, погледнете 10те имена във ВИП листа на Hedge fund на Goldman, който показва, цитирайки „50-те компании, чиито предствяне ще повлияе печалбите на ориентираните към фундамента хедж фондове:

VIP Hedge Funds

Позволете ми да кажа още веднъж, че опитите да се каже нещо по този въпрос, което е едновременно сбито и изчерпателно по отношение на зачеркването на i) безбройните въпроси, свързани с това как правителството може да се заеме с опасенията на критиците, когато става въпрос за Amazon, Google и Facebook и ii) потенциалното въздействие върху пазара от преосмислянето на тези мамути във Вашингтон е невъзможно. Въпросът ми тук е просто да напомня на всички, че когато става въпрос за това колко са важни тези имена на пазара, той излиза извън рамките на здравия разум, че тъй като тези компании са повсеместни, те са важни.

Най-новата вълнуваща новина (поне от гледна точка на всеки, който се грижи само за краткосрочната посока на акциите) идва на ден, когато участниците на пазара усвояват предсказуемата дневна доза от зловещи заглавия за търговска война. В неделя вечерта, “Ню Йорк Таймс” съобщи, че администрацията на Тръмп размишлява за ударите на Австралия с тарифи миналата седмица, а в понеделник сутринта китайското министерство на образованието издава предупреждение на студенти и учени за обучението в САЩ.
Нито едно от тези две развития не е тривиално.

Новините в Австралия са объркващи по очевидни причини (това означава, че почти натрупахме още повече тарифи миналата седмица в допълнение към ситуацията в Мексико и в допълнение към решението на администрацията на Тръмп да премахне статута на ОСП за Индия), докато предупреждението на Китай за учениците потвърждава дългогодишните опасения на анализаторите, че китайско-американският спор сега се разпространява в области, които имат малко (ако изобщо някак си) общо с икономиката и търговията.

В момента на тези новини, доходността на 10-годишните ДЦК падна до 2.07%. Това, приятели, е невероятно, като се има предвид къде се намирахме през Септември и подчертава колко големи са проблемите на глобалния растеж. По-късно през нея сесия, ISM Manufacturing публикуваха най-ниските си стойности от управлението на Trump. Гапа при акциите, от едната страна и ISM и доходността на ДЦК, от друга дори не е близо до запълване, което, за песимистите сред вас, предполага, че акциите има още на къде да падат.

Stock Market


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс