www.varchev.com

Монетарната политика на Централните банки през 2018 – къде да очакваме промени

ФЕД – САЩ
Предвид солидното икономическо представяне на САЩ през 2017 година, анализаторите очакват най-малко три увеличения на лихвите през следващата година с по 0.25 базисни пункта. Andy Cates от Nomura, смята, че ФЕД може да пристъпи и към четвърто, ако компаниите увеличат своите инвестиции след успешната данъчна реформа в САЩ. Nick Gartside, главен информационен директор на отдела по фиксирана доходност в JP Morgan Asset Management, е на мнение, че основните икономически фактори в САЩ остават стабилни. Той смята, че увеличаващото потребление на стоки за дълготрайна употреба, нарастващото потребителско доверие и спадащата безработица ще повлияят положително на членовете на ФЕД, които от своя страна ще обсъждат четвърто вдигане на лихвите през 2018г.

Очакваме слуховете за четвърто вдигане на лихвите да повлияят положително на долара, а подобряващите се икономически показатели на САЩ да поддържат ръста на акциите и през 2018г.

ЕЦБ – Еврозона
Еврозоната се радва на един от най-добрите си моменти от финансовата криза насам, като темпът на растеж надхвърля този на САЩ. През третото тримесечие на 2017г. БВП на 19-те страни нараства с 0.6% спрямо предходното тримесечие и с 2.5% на годишна база; В САЩ растежа бележи +2,3% на годишна база. В момента пазарите не очакват увеличение на лихвените проценти през 2018г., а ЕЦБ си остави възможност, за увеличение на стимулите ако все пак икономическите условия се променят. Cates от Номура вярва, че основната инфлация ще бъде по-висока през 2018г. в сравнение с прогнозите на централната банка. Ако това се материализира, би подтикнало банката да намали с повече действащата QE програма. Cates предупреди, че политическата нестабилност може да се окаже отрицателна за икономиката. Предстоящите избори в Италия през първата половина на 2018г. се смятат за потенциален риск, поради нарастващото присъствие на популистки партии.

Bank Of England – Великобритания
Английската централна банка обяви първото си увеличение на лихвите за повече от десетилетие, през ноември, под силен инфлационен натиск и ниско равнище на безработица. По това време тя също така сигнализира за намерението си постепенно да затегне паричната политика през следващите години. Предвид това пазарните участници предвиждат още повишение за следващата година, но както Cates, така и Gartside вярват, че през 2018г. може да има две увеличения на лихвите. Един от ключовите фактори за централната банка е Brexit. В момента решението на Обединеното кралство да напусне ЕС, доведе главно до обезценяване на паунда. Въпреки това, като се има предвид, че преговорите ще продължат и през 2018г., Cates вярва, че в краткосрочен план “Brexit” няма да предизвика икономическа несигурност и по този начин BoE ще може да се съсредоточи върху икономиката, която се представя добре в сравнение с мрачните очаквания на икономистите след решението за напускане на ЕС.

Bank Of Japan – Япония
Автопилотът остава включен… Предвид ниския инфлационен натиск BOJ няма да бърза да затяга монетарната си политика. Повечето пазарни участници смятат, че докато настоящата инфлационна среда не се промени, BOJ няма да предприеме, нито вдигане на лихвите, нито промяна на текущата QE програма.

Източник: Bloomberg Pro Terminal

Jr Trader Petar Milanov


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс